Teknoloji marketleri piyasasında Elektro World'u satın alarak büyüklük sıralamalarını alt üst eden Bimeks'in Genel Müdürü Arif Bayraktar, Sabah Gazetesi Yazarı Şelale Kadak'ın A Haber'de yayımlanan İş'te Hayat programına konuk oldu ve sektörde yaşanan son gelişmeleri ve Bimeks'in yol haritasını anlattı.
- Çok önemli bir satın almanın ardından buluşuyoruz. Bugün itibariyle Elektro World'un yeni sahibi oldunuz. Böylece sektördeki en büyük satın alma mı gerçekleşti?
Evet, sektördeki en büyük satın alma operasyonunu gerçekleştirdik.1990'da başladığımız bu serüvende sektörün en önemli adımlarından bir tanesini attık. Dünyanın ikinci, Avrupa'nın üçüncü sırasındaki Elektro World'un Türkiye operasyonunu satın aldık.
Sektörümüz için bir dönüm noktası.
- Teknoloji marketleri alanında cidden çok agresif yerli oyuncular var, rekabet yüksek. Öyle mi?
Türkiye dünyada olmadığı ölçekte büyük bir rekabete konu olan bir ülkeydi. Yerliler dahil Avrupa'nın ve ABD'nin devleri burada mücadele ediyordu. Bestbuy geçtiğimiz yıllarda bırakıp gitti. Yerli bir oyuncu satın aldı biliyorsunuz. İkincisini de biz göndermiş olduk bu satın almayla. Açıkçası yabancılardan birin daha gidebileceği konuşuluyor.
Kendi beyanatları da öyle. Onun da bu yıl sonunun da gitmesini bekliyoruz.
O markanın kim olduğuna geleceğim ama önce şunu merak ettim. Teknoloji marketleri konusunda yerliler daha mı agresif büyüyor?
Sorunuzda aslında cevabı da gizli. Evet yerliler hakikaten sektörü bilen güçlü oyuncular.
Bilgisi becerisi var. Yabancıların tabi Türkiye'ye geldiklerinde yaptıkları çok stratejik hatalar var. Oyuncu eksiltmeden bu sektöre girdiler. Yerlileri görmezden geldiler. Bu en büyük yanlıştı.
- Gördüğüm kadarıyla bu sektörde büyüme rekoru kırılıyor yani aslında pazarın potansiyeli çok büyük...
Türkiye son on yıldır çok büyük bir büyüme içerisinde. Bizim sektörümüz Türkiye'nin büyümesinden yaklaşık üç kat dört kat fazla büyüyor. Teknoloji perakende şirketleri çok daha fazla büyüyor. Yani olaya baktığımızda büyük bir potansiyeli kaçırmış oldular ama yanlış yatırımlardı. Perakendede de gerçeği söylemek gerekirse yabancıların yerinin olmaması lazım. Yani bu ülkeye nihayetin de bir katma değer getirmiyorlar. Türk perakendecileri olarak bu ülkeden doğmuş şirketler olarak kazandıklarımızı bu ülkeye harcıyoruz.
 
YABANCILAR ÇOK HATA YAPTI
- Yabancı markaların yaptığı stratejik hatalar ne oldu size göre?
Satın alma yaparak gelmeliydiler. Gerek duymadılar, çünkü yerlileri güçsüz zannettiler. Türkiye'de coğrafyayı çok iyi kullanamadılar. Belli merkezlerde iş yaparak kalacaklarını zannettiler. Çok yüksek kira maliyetleri oldu. Türk tüketicisini iyi tanımadılar.
Yerli oyuncular güçlü, her şeyi söyledik. Doğru yönetiliyor dedik. Ama birde Avrupa'da bir problem var. Şirketlerin Avrupa merkezlerinde ciddi sıkıntıları var. Talep gerilemiş, ciddi anlamda finansal sıkıntılar var. Küçülüyorlar. Küçülmeye devam edecekler. Global krizin de etkileri bunlar.
 
DARTY'DE SATIŞA ÇIKARSA SATIN ALACAK TARAFTAYIZ
- İlgilendiğiniz ve biraz önce ismini vermediğiniz marka Fransız Darty. Bir satın alma da burada yaşanabilir diye bir beklenti oluştu. Siz ne diyorsunuz?
Yönetim Kurulu Başkanımız Murat Bey, bunun cevabını ilgilenebilirim diye vermişti. Geçen yıl da yaptığımız duyuruda, yabancılardan çıkış olduğu takdirde, satın alacak tarafta olduğumuzu açıkladık. Birincisi işte Elektro World oldu. İkincisi de Darty'de olabilir. Zaten Darty de yurt dışından yaptıkları açıklamalarda Türkiye operasyonunu gözden geçirdiklerini satabileceklerini duyurdu. İlerleyen günlerde neden olmasın diyorum.
- Darty'yi satın almak size nasıl bir güç katar?
Darty'nin yaklaşık 30 mağazası var. Satın alma olursa, birinci sıradaki Teknosa ile aynı yere gelebiliriz. Ama birinci sıradaki alırsa aradaki farkı açabilir. Aslında Darty'nin olduğu her yerde Teknosa'nın da mağazası var. Aslında ciro olarak başlangıçta etkiler, arttırabilir ama sonra maliyet yapısı şirketi kötü sonuçlara götürebilir. Onun içinde çok efektif olacağını o tarafta tahmin etmiyorum. Ya Darty Türkiye de operasyonunu satar ya da belki kendisi çekilir diye düşünüyorum açıkçası.

HEDEFİMİZ AFRİKA!
Türkiye dışında gitmek istediğiniz ülke var mı?
Türkiye'de gücümüzü biraz daha sağlamlaştırdıktan sonra Afrika da bir açılımımız olacak inşallah önümüzde ki yıllarda.Geçenler de pazar araştırmalarına başladık. İngilizce konuşan Afrika ülkelerinde Bimeksler görebilirsiniz önümüzdeki yıllarda.
 
LİDERLE FARKI KAPATACAĞIZ!
Elektro World'u satın alarak sıralamaları oynattınız. Dördüncü durumdayken sektörde bugün durum ne
Şu an 2'nci konuma geldik. Bunu önümüzdeki yıl daha da çok hissedeceksiniz.
Birinciyle aramızdaki farkı kapatacağız inşallah.
 
İlk sırada Teknosa var. Peki üçüncü sırada kim var?
Mediamarkt ve Vatan yarışıyorlar gibi bir durum söz konusu.
Yerliler sıralamada önleri kaptırmıyor anlaşılan...
Yaygınlık olarak pazarda lider şirket birinci durumda. Yaklaşık 300 mağazası var. Olmadığı il sayısı da 3-4'tür. Bizim 110'u geçen mağazamız var. Bu satın almayla ve faaliyette bulunduğumuz il sayısı da 50'yi geçti. Yani Türkiye'de yaygınlık ve mağaza sayısı açısından 2'inciyiz. Ama bizim mağazalarımızın verimlilikleri, mağaza, metrekare ve personel başına satışımız daha iyi. Bu manada verimliliği yakalamış bir şirketiz.
Onun için liderle önümüzde ki yıllarda aramızdaki farkı kapatacağız.
 
2014 CİROMUZ 1.5 MİLYAR LİRA
2014 yılı sonu itibariyle 1.5 milyar lira ciroyu geçmiş bir şirket olacağız. 45 bin metrekarelik bir satış alanını aldık Elektro World operasyonundan. Bizimki de o kadardı. 85 bin metrekareye çıkmış olduk. Elektro World mağazalarını Bimeks mağazalarına çevireceğiz.
 
DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR BİMEKS'TE ÇALIŞIYOR!
Down sendromlu çocukları işe almaya başlamışsınız? Proje ne boyutta?
Ne yapabiliriz diye düşünüyorduk. Down sendromlu çocuklarımızı satış kadromuzda istihdam edelim diye karar aldık. Büyük mağazalarımızın her birinde bir tane Down sendromlu personelimiz çalışıyor. Reyon düzenlemesi, etiketleme yapıyor. Müşterilerimize hoş geldin, güle güle diyorlar. Bizzat onları çalışma hayatının içine soktuk. Yakında 25 Down sendromlu personelimiz olacak. Şelale Kadak - Sabah