Yeni ekonomik araştırmalara göre, Bitcoin para biriminden ziyade spekülatif yatırım aracı gibi davranıyor.
New York Üniversitesi Stern School of Business'ın finans profesörü David Yermack, sanal para biriminin Kasım'daki 5 kat değer artışından esinlenerek, geleneksel bir para birimi gibi davranıp davranmadığını anlamak için Bitcoin'in tarihsel işlem hareket tarzını araştırdı.
Yermack'ın Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) tarafından yayımlanan araştırmasının sonucunda, Bitcoin'in "kesinlikle para birimi gibi davranmadığını" ve sanal para biriminin 1990'larda çöken bazı internet hisselerine benzediği belirtildi.
Bitcoincharts'a göre, 2008'de piyasaya sunulan Bitcoinler hızla artarak sirkülasyonda 12 milyona ulaştı. Bitcoin işlemcisi Mt. Gox'a göre, geçen yıl 12 dolar olan Bitcoin fiyatı bu yıl 1,000 doların üstüne kadar çıkmıştı. Bitcoin'in hiçbir ülke veya banka otoritesi tarafından kontrol edilmiyor olması, yasa dışı malların ticaretinde veya finansal regülasyonlardan kaçmak için kullanılabileceği endişesiyle yetkililerin dikkatini çekiyor.
Bitcoin'in para birimi olup olmadığını test etmek için Yermack, Bitcoin'in paranın üç geleneksel fonksiyonuna uyup uymadığına baktı: (1) değişim aracı olma, (2) hesap birimi olma ve (3) değer saklama aracı olma.
Bu testde, Yermack, Bitcoin'in gittikçe değişim aracı olma yolunda ilerlediğini çünkü birçok şirketin onu kabul ettiğini belirtirken, Bitcoin'in hesap birimi ve değer saklama aracı olmadığını açıkladı.