Tüketici sahurda da alışverişe devam etti. Saat 02:00-04:00 saatleri arasında internetten yapılan satışlar katlandı. E-ticaret siteleri de bu ilgiye kayıtsız kalmadı ve ‘sahur kampanyaları’ düzenlemeye başladı.
Gıda marketlerin internet sitelerinden yapılan alışverişin geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 100 arttığı görülüyor. Özel alışveriş sitelerindeki satışların ise üçe katlandığı belirtiliyor.
Sahur saatlerinde gıda marketlerin internet sitelerinden en çok şarküteri, kahvaltılık, Ramazan kolisi, deterjan, poşet toz kakao, acılı şalgam, maya, meyve, irmik, maden suyu ve çikolata satın alınıyor. Tüketici özel alışveriş sitelerinden sahur vaktinde giyim ve ayakkabı almayı tercih ediyor.
 
‘Ücretsiz teslim ediyoruz’
Mehmet Tözge - Carrefoursa
“Haziran ayının ikinci haftasından itibaren sitemizin trafiği 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 80’nin üzerinde arttı. 18-24 Haziran tarihleri arasında bu artışın yüzde 135’e kadar yükseldiğini görüyoruz. Ziyaretlerimizin dağılımını incelediğimizde özellikle 02:00-03:40 diliminin ön plana çıktığı görülüyor. Ramazan ayındaki trafik artışının da etkisiyle www.carrefoursa.com’un toplam satışları yüzde 156 artış gösterirken, sahur saatleri satışları 2.5 kat yükseldi. Sahur saatlerinde özellikle Ramazan kolisi, kahvaltılık ürünler ve meyve satışlarında artış oldu. CarrefourSA olarak Ramazan ayı boyunca müşterilerimizin tercihlerine en uygun olan Ramazan kolilerini, istedikleri gün ve saat diliminde ücretsiz olarak teslim ediyoruz.”
 
‘Sahur müşterisinin yüzde 60’ı kadın’
Rıza Gürler - Migros
“Sipariş sayısını mayıs ayıyla kıyasladığımızda saat 02:00-04:00 saatleri arasında yüzde 20’lik bir artış görüyoruz. Satış rakamlarımızda ise, Haziran ayının ilk haftasıyla karşılaştırdığımızda yüzde 100’den fazla artış bulunuyor. Sahurda sipariş verenlerin yüzde 60’ını kadınlar, yüzde 40’ını erkekler oluşturuyor. 18-24 Haziran’da 02:00-04:00 saatleri arasındaki verilere baktığımızda, en çok şarküteri, kahvaltılık, ramazan kolisi, uzman kasap ürünleri, meyve sebze, poşet toz kakao, patates, ekmek, acılı şalgam, maya, irmik, maden suyu ve çikolata gibi ürünlerin satın alındığını görüyoruz. Ramazan’a özel Migroskop’ta yer alan tüm kampanyalarımız Migros Sanal Market’te de geçerli.”
 
‘Anlık indirim yapıyoruz’
Özgür Doğan - hepsiburada.com
“Ramazan ayında online alışverişler sahur saatlerinde hareketleniyor. Ramazan ayı başladıktan sonra gece saat 03.00 civarlarında yapılan satışlarımızda gözle görülür bir artış var. Bu saatlerde en çok satılan ilk ürün kategorisine baktığımızda müşterilerimiz; deterjan ve temizlik malzemeleri, gıda ürünleri, sofra ve mutfak gereçleri, bebek bezleri, bebek mamaları gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra cep telefonu, araç bakım-temizlik ürünleri ve Kitap satın alıyor. Biz de Ramazan ayında saat 23.00  03.00 saatleri arasında her gün farklı kategoriler için anlık indirim kampanyaları yapıyoruz.”
 
‘Özellikle gece saat 03.00’te...’
İlker Baydar - Markafoni Grubu
“Ramazan başladığından bu yana geçen sürede, geçtiğimiz ayın aynı dönemine göre anlamlı bir artış söz konusu. Gece 00.00 ile 05.00 arası satışların ortalama değerleri önceki 1.5 aylık sürenin neredeyse iki katı bir rakama karşılık geliyor. Özellikle 03.00 saatlerinde satışlarımızın yüzde 120’ler oranında arttığını gözlemledik. Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda gelecekte farklı kurgular üzerine çalışıyoruz.“
 
‘Satışlar yaklaşık üç katına çıktı’
Hakan Baş - Lidyana.com
“Sahura denk gelen saatlerdeki satışlarımız arttı. Ramazan öncesi döneme göre kıyasladığımızda özellikle 12:00’den 3:00’e kadar olan aralıktaki satışlar yaklaşık üç katına çıktı.
Genel satışlarımıza baktığımız zaman plaj ürünleri satışında o saatlerde oransal olarak azalma var. Ancak giyim ve ayakkabı talebinde artış var. Lidyana.com olarak iOS ve Android uygulamalarında Ramazan boyunca 00:00 ve 04:00 arası yapılan alışverişlerde yüzde 10 indirim uyguladığımız bir kampanya düzenliyoruz.”
 
2014’te e-ticaret’e 19 milyar $ harcadık
2014 yılında Türkiye’deki e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 35 büyüyerek 19 milyar doları buldu. e-ticaretin toplam perakende harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 1.6 seviyesine ulaştı.
2014 yılında tatil-seyahat kategorisi 2013’e göre yüzde 35’lik büyüme ile 6.8 milyar liraya, sadece online perakende yüzde 33’lük büyüme ile 6.5 milyar liraya, çok kanallı perakende yıllık yüzde 47 büyüme ile 3.5 milyar liraya çıktı.
Geçen yıl online bahis kategorisi yüzde 30 büyüyerek 2.1 milyar lirayı yakaladı.
Çok kanallı kategoriye bakıldığında, elektronik yüzde 48 büyüme ile 1.4 milyar liraya, giyim-ayakkabı yüzde 48’lik büyüme ile 700 milyon liraya, ev-dekorasyon yüzde 40 büyüme ile 400 milyon liraya, eğlence-kültür yüzde 59 büyüme ile 200 milyon lira seviyesini yakaladı.

Eylem TÜRK / Milliyet