Bugüne kadar Bitcoin’in 2009’da ‘Satoshi Nakamoto’ takma adını kullanan kişi ya da kişilerce icat edildiği biliniyor.

Newsweek dergisi 2014 yılında Satoshi Nakamoto’nun gerçekten Dorian Satoshi Nakamoto adlı 64 yaşında Japon kökenli Amerikan vatandaşı bir fizikçi olduğunu iddia etmişti. Ancak söz konusu kişi iddiaları reddetmişti.

Bu kez Nakamoto olduğu iddia edilen kişi Avustralyalı girişimci ve akademisyen Craig Steven Wright... Teknoloji dergisi Wired ve internet sitesi Gizmodo’nun adını ortaya attığı Wright’ın Sidney şehrindeki evi ve ofisi polis baskınına uğradı.

Reuters, ofis komşularının Wright’a çok önceden Bay Bitcoin lakabını taktığını yazdı. Bunun nedeni ise bir kez bir işin ücretini Bitcoin’le ödemeyi teklif etmesi...

Nakamoto’nun elinde 1 milyon Bitcoin olduğu tahmin ediliyor. Bunun bugünkü karşılığı ise 414 milyon dolar... Wright’ın iddiaları kabul etmesi durumunda kimliğini Nakamoto’nun e-postalarında kullandığı elektronik imza ile ispat edebileceği belirtiliyor.

Bitcoin nedir?

İnternette alışverişte kullanılabilen Bitcoin riskli bir para. Arkasında Merkez Bankası garantisi yok. Şu anda 1 Bitcoin 414 dolar civarında işlem görüyor. Adı skandallara karışsa da kimileri Bitcoin’in finansta devrim yaratacağını düşünüyor. Tedavüle Bitcoin çıkarmak için ‘madencilik’ yapmak gerekli. Yani çok güçlü bilgisayarlar aşırı zor matematik işlemlerini çözerek ancak sınırlı sayıda Bitcoin üretiyor. Üretilebilecek Bitcoin limiti 21 milyon adet. Bugüne kadar 14.9 milyon adet üretildi.