ABDULLAH ÇETİN – PSMMAG.COM
 
Ödeme sistemlerinde dünya çapında örnek alınan ürün ve hizmetler geliştiren Türkiye, kendi ödeme yöntemini hayata geçiriyor. Türkiye’deki bankalar, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) çatısı altında güçlerini birleştirdi ve bir süredir çalışmaları devam eden “ulusal ödeme yöntemi”nde sona gelindi. 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren Türkiye kendi ödeme yöntemini kullanmaya başlayacak.
“Türkiye’nin Ödeme Yöntemi” markası TROY adını taşıyacak. TROY’un TR’si “Türkiye”, O’su “Ödeme”, Y’si de “Yöntemi” kelimelerinin ilk harflerinden oluşuyor.
 


Türkiye’nin gücünü ortaya koyacak
TROY projesi hayata geçtiğinde, kredi ve banka kartlarının sağ alt köşesinde, ödeme yöntemi markasını taşıyan bölümde artık bir Türk markası da yer alabilecek. Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye’nin yeni ödeme yönteminin tanıtıldığı basın toplantısında şu değerlendirmeyi yaptı:
“Küresel düzeyde milyarlarca kredi kartı ve banka kartı için faaliyet gösteren sistemlere, yerel düzeyde özelleşen taleplere cevap verecek farklı bir alternatif ihtiyacı giderek artıyor. Çeşitli ülkelerde de yerel düzeyde pek çok alternatif ödeme yöntemi mevcut. Türkiye bankacılık sektörünün ulaştığı düzeye baktığımızda, alternatif yeni bir ödeme yöntemi yaratacak güce sahibiz. Sektördeki bilgi birikimi ve teknolojiyle yeni bir dönemin kapılarını aralamanın vakti geldi. BKM olarak 25’inci yılımızı kutlarken ‘Türkiye'ye değer katmaya devam edeceğiz’ demiştik. Bugün Türkiye ve kartlı ödeme sistemleri için tarihi bir an yaşıyoruz ve bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar bilgi birikimi ve teknoloji gücümüzle oluşan altyapıyla Türkiye, artık kendi ödeme yöntemini hayata geçiriyor.”
 


“Nakitsiz toplum” yolunda önemli bir adım
Türkiye’nin “Yeni Ödeme Yöntemi”ni kullanmak için geri sayımın başladığını açıklayan Dr. Soner Canko, “Ödeme yaparken ya da alırken işlemler yine güvenli, hızlı ve sorunsuz şekilde gerçekleşsin, hem Türkiye’ye özel olsun hem Türkiye kazansın istiyoruz” dedi.
Ödeme sistemleri açısından özellikle son 5 yıldır büyük bir değişim-dönüşüm sürecinden geçildiğini hatırlatan Canko, Türkiye’nin “nakitsiz toplum” hedefine de dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye olarak hedefimiz 2023’te yüzde 100 nakitsiz topluma ulaşmak. Türkiye’nin Ödeme Yöntemi TROY ile bu hedefe daha kolay ulaşacağımıza, Türkiye ekonomisine daha fazla değer katacağımıza inanıyorum.”
 
Verimlilik ve tasarruf artacak
BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye’nin kendi ödeme yönteminin oluşturacağı yeni ortamın tasarruf oranını artıracağının da altını çizdi. Canko, “TROY, verimlilik ve tasarruf açısından Türkiye ekonomisinin bütününe çok önemli katkılar sağlayacak” dedi.