Alman teknoloji devleri Bosch ve Siemens boşanıyor. İki firma 1967 yılında ev aletleri alanındaki faaliyetlerini birleştirerek BSH adlı ortak bir girişim kurmuştu. 47 yıl içinde Avrupa’nın lider beyaz eşya ve ev aletleri üreticisi haline gelen BSH’nin açılımı, Bosch und Siemens Hausgerate (Bosch ve Siemens Ev Aletleri)...
 
 
İki şirket dün bu ortaklığı sona erdirmeye karar verdiklerini açıkladı. Bosch, Siemens’in BSH’deki yüzde 50 hissesini 3 milyar euro’ya satın alıyor.
Buna ilaveten 250’şer milyon euro kâr payı dağıtılacak. BSH, tamamen Bosch Grubu’na ait bir iştirak haline gelecek. Ancak anlaşma koşulları uyarınca, uzun vadede BSH’nin Siemens markası altında ev aletleri üretmesi ve pazarlamasına da izin verilecek. Yani Siemens marka çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrikli süpürge ve ütüler üretilmeye devam edilecek. Devir işleminin 2015’in ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor.
 
‘Biçilmiş kaftan’
 
Siemens, ayrılıkla ilgili olarak, enerji başta olmak üzere ana işlerine odaklanacağını açıkladı. Siemens CFO’su Ralf P. Thomas, “Bosch ile müzakerelerimiz her zaman yapıcı ve karşılıklı güvene dayalı oldu” dedi. 
Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner ise, “BSH uzun yıllardır başarılı ve kârlı bir şirket, Bosch grubu için tam biçilmiş kaftan” dedi.
BSH, 2013 yılı itibariyle dünya çapında yaklaşık 10.5 milyar euro civarında gelire ve Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerde 50 bin çalışana sahip.
BSH CEO’su Dr. Karsten Otttenberg de, “Bosch’un tüm BSH hisselerini satın almasıyla birlikte, önümüzdeki dönemde uzun dönemli yönelimi bulunan ve bizi bundan sonraki stratejik gelişimimizde de destekleyecek güçlü, bir sahibimiz olacak,” dedi. BSH, 2025 yılına kadar gelirini ikiye katlama hedefine sahip.