Brezilya Yüksek Mahkemesi, Telegram'ın yasaklanmasına karar verdi. Yargıç Alexandre de Moraes dün yayımlanan karara gerekçe olarak platformun, Brezilya makamlarından gelen emirlere uymamasını ve dezenformasyon içeren paylaşımları kaldırmamasını gösterdi.

Moraes anlık mesajlaşma uygulamasının, polisin ve Yüksek Mahkeme'nin kararlarına riayet etmediğini söyledi:

"Telegram'ın, Brezilya yasalarına saygısızlığı ve çok sayıdaki mahkeme kararına tekrar tekrar uymaması, hukukun üstünlüğüyle hiçbir şekilde bağdaşmıyor."

Brezilya'da Yüksek Seçim Kurulu, ekimde yapılacak genel seçimlerde dezenformasyona karşı denetim için Twitter, TikTok, Facebook, WhatsApp, Instagram ve YouTube'la geçen ay bir anlaşma imzalamıştı. Telegram ise anlaşmaya katılmamıştı.

Yargıç Moraes, Yüksek Seçim Kurulu kararlarının da Telegram tarafından göz ardı edildiğini ve dezenformasyonla mücadelede işbirliği yapılmadığını belirtti.

Öte yandan yanlış bilgi sebebiyle bazı paylaşımları Facebook, Twitter ve YouTube gibi mecralarda yasaklanan Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun, Telegram'da 1 milyondan fazla takipçisi var.

Anketlerde eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya geçildiği görülen Bolsonaro, seçim çalışmalarında Telegram'a büyük önem veriyor.

Devlet Başkanı, kararı “kabul edilemez” diye niteledi ve halkın özgürlüğünün tehlikeye atıldığını öne sürdü:

"Telegram'ımız, milli çıkarlarla ilgili atılan pek çok önemli adıma dair halkı her gün bilgilendiriyor. Çoğu kişi ne yazık ki bunları görmüyor."

Dijital iletişim uzmanı Pablo Ortellado, kararın "siyaseti ve seçimi çok etkileyeceğini” savundu.

Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, yasak kararının ardından bir açıklama yaptı. Durov, mahkemeden taleplerini özel bir e-posta adresine göndermelerini istediklerini söyledi. Ancak açıklamaya göre talepler, şirketin kullandığı eski bir e-posta adresine gitmeye devam etti.

Durov, bu yüzden kararları gözden kaçırdıklarını, söz konusu e-postaları bulduklarını ve sorunu çözmeye çalıştıklarını duyurdu.
(Brasilia/Şarku’l Avsat)

Rus kozmonotların kıyafetleri olay oldu!

Rusya'dan Google'a çağrı

AB, Polonya'nın batarya fabrikası desteğini onayladı