Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, ABD’nin kendisine ve ülkesine yönelik sanal casusluk faaliyetlerine karşı harekete geçti. Rousseff hükümeti tarafından hazırlanan yeni yasa tasarısında Google, Facebook gibi küresel internet şirketlerine,Brezilya’daki internet trafiğinden elde edilen verileriBrezilya’da depolamaları zorunluluğu getiriliyor. Rousseff’in, yeni yasayı interneti diğer ülkelerin liderlerini ve vatandaşlarını izlemek için kullandığı ortaya çıkan Amerikan yönetimine misilleme amacıyla gündeme getirdiği tahmin ediliyor. Rousseff’in İşçi Partisi’nden bir milletvekili tarafından hazırlanan yasa tasarısı üzerindeki çalışmalar devam ediyor. İşçi Partisi’nin gelecek haftaya kadar tasarıyı tamamlayıp parlamentoya getirmesi bekleniyor.
‘BURADA İŞ YAPAN BİZE UYACAK’
Rousseff, yasayla Brezilyalı vatandaşlarını ve şirketlerini ABD’yle diğer ülkelerin istihbarat servislerinin sanal casusluk faaliyetlerinden korumayı hedefliyor. Brezilyalı yetkililer, Rousseff’in diğer dünya liderlerine de benzeri adımlar atmaları tavsiyesinde bulunacağını söylediler. Brezilyalı yetkili “Bu Facebook, Google, Microsoft gibi internet şirketleri için bir dönüm noktası olacak. Bu ülkede iş yapmak isteyen bizim kurallarımıza riayet edecek” dedi.
LULA: OBAMA DİLMA’NIN ÇANTASINI KARIŞTIRIYOR
Brezilya eski Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva, bir süre önce eski CIA ajanı Snowdentarafından sızdırılan belgelerde, Brezilya’nın ABD tarafından dinlenmesiyle ilgili tepkisini ortaya koydu.ABD Başkanı Barack Obama’yı, Dilma Rousseff’in çantasını karıştırmakla suçlayan Lula, demokratik olmayan yollarla demokrasi inşa etmenin mümkün olmadığını belirtti. “Obama ve istihbarat ekibi, başkanımızın özel konuşmalarına kulak kabartıyor. Hangi demokrasi adına yapıyor bunu?” dedi.
PETROBRAS’I DA DİNLEDİLER
ESKİ Amerikan ajanı Edward Snowden’ın ABD’den kaçtıktan sonra basına sızdırdığı belgeler ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Facebook, Google, Microsoft gibi şirketlerin Amerika’daki merkezlerini kullanarak tüm dünyada sanal casusluk faaliyetlerinde bulunduklarını çıkarmıştı ortaya. Snowden’ın sızdırdığı belgeler, Amerikan yönetiminin Brezilya’nın petrol şirketi Petrobras’ın yanı sıra, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’i de internet üzerinden gizlice dinlediğini göstermişti.