10. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyicileri Konferansı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ev sahipliğinde İstanbul’da başladı. Konferansın açılış konuşmalarını  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Afganistan Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakan Vekili Baryalai Hasaam, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ve Kosova Kalkınma Bakanı Blerand Stevileci yaptı.
 
BTK Tayfun Acarer, açılış konuşmasında önemli mesajlar verdi. Acarer, “Konferansa Nepal Düzenleyici Kurum Başkanı da katılacaktı. Ancak geçen hafta meydana gelen deprem nedeniyle Konferansımıza gelemediler. Kendilerine tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum” dedi.
 
NESNELER ARASI HABERLEŞME ARTIYOR
Acarer ”Günümüzde bilişim şirketlerinin dijital evrende “Big Data” olarak adlandırılan bu büyük veri
yığının altında kalmamaları için, Bulut Bilişim çözümlerine ihtiyaçları da giderek artıyor. Bildiğiniz gibi; önceden haberleşme insanlar arasında gerçekleşirken, önce makineler arasında, daha sonra “nesneler” arasındaki haberleşme giderek artmaya başladı. Bu nedenle “İnternet of Things-Nesnelerin interneti” konusu her geçen gün daha fazla günlük yaşamımıza giriyor. İstatistiki
bilgilere göre; 2032 yılında bir bireyin bir günde yaklaşık 3 ila 5 bin nesne ile bağlantı kuracağı
öngörülüyor. Bu gün bu rakam inanılmaz gibi görünmekte. Ancak 1999 yılına kadar “İnternet of
Things” kavramının olmadığını dikkate aldığımızda, bu gün hayal diye değerlendirdiğimiz pek çok
kavramın, yarın realite olarak karşımıza çıkmasını kaçınılmaz olarak görüyorum” diye konuştu.
 
İNTERNETİN GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ
Acarer, ”Ancak bugün bundan daha da öncelikli bir konu ile karşı karşıya kaldık. O da 'İnternetin güvenliği'. Ben bu konuda bireysel kullanıcılardan başlayarak ilgili tüm kesimlerin sorumlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu kadar yaşantımızı kuşatan 'internetin güvenliği', her geçen gün daha
fazla önem taşımaya başladı. Bu nedenle Uluslararası işbirliğinin; bu konuda hiç geciktirilmeden başlatılmasının gerektiğini, bir kez daha hatırlatmak istiyorum” dedi.
 
GRAFEN BİLİŞİMİ DEĞİŞTİRECEK
Acarer, ”İngiltere'de Cambridge Üniversitesi Grafen Merkezinde, Grafen kullanılarak ilk bükülebilir ekranın üretilmiş olması. Bu buluş sayesinde, Grafen kullanılarak giyilebilir esnek ekran yapılabilecek. Biliyorsunuz Grafen, elmas gibi saf karbon atomlarından oluşan bir malzeme. Bu güne kadar bilinen tüm malzemelerden daha esnek ve ince olması nedeniyle Grafen; yakın süreçte bilişim sektöründe çok önemli gelişmelere ve değişimlere yol açacak” dedi.
 
1 TON DEMİRDEN PAHALI
Acarer, ”Bu şekilde, belki de yakın bir süreçte vücudumuzda, hatta damarlarımız içinde birçok sensör dolaşıp, buradaki verileri mobil sistemler aracılığı ile bilgisayarlara aktaracak. Bu nedenle Bilişim Sektörü ile ilişkili olarak benim düşüncem, dünyada eğilimlerin iyi takip edilmesinin gerekliliği. Bunu değerlendiren ve “Tüketici Eğilimlerini” ölçebilen kuruluş ve ülkeler, bu yeni çağda çok önemli avantajlar ve ekonomik gelirler elde edecekler. Bu husus tüm ülkeleri yakından ilgilendiriyor ve iş birliği yapmamız gereken konuların başında geliyor. Çünkü günümüzde 1 ton demirin bedeli, 1 adet
iPhone6’dan daha düşük olduğu dikkate alındığında, “katma değeri daha yüksek” ürünler geliştirmemizin önemi daha iyi anlaşılacaktır” dedi.