Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT Bilişim Eurasia, Dün İstanbul CNR Fuar Merkezi’nde başladı. Teknoloji ve yazılım şirketlerinin yanı sıra belediyeler de geliştirdikleri teknoloji servislerini katılımcılara tanıttı. 4 gün sürecek olan ve 1000’in üzerinde marka, 18 ülkeden 450 katılımcının olduğu fuarın açılışında konuşan Spor Bakanı Suat Kılıç, 500 öğrenci yurdundaki 310 bin öğrenci için bilgisayar alacağız, tekliflere açığız. Ancak şirketler teklif verirken kâr amacı gütmesin” dedi.
Microsoft Ortadoğu ve Afrika Tüketici Kanal Grubu Genel Müdürü Burak Gökmen de Türkiye’de yolsuzlukla mücadelede teknolojinin çok faydası olduğunu vurguladı. Bu arada Fuara bu yıl 150 binin üzerinde katılımcı olması bekleniyor.

Avrupa’nın en büyük bilişim zirvelerinden biri olan CeBIT Bilişim Eurasia’da bu yıl belediyelerin yaptığı çalışmalar damga vurdu. Belediyeler uygulamaya koyacağı yeni projeleri CeBIT’te tanıttı.
Yaklaşan belediye seçimleri, Avrupa’nın en büyük bilişim zirvelerinden CeBIT Bilişim Eurasia’ya damgasını vurdu. Başta İstanbul olmak üzere tüm belediyelerin hepsi geliştirdikleri teknoloji ve dijital servislerini kullanıcılara sundu. Akıllı banktan ‘multikopter’ ile görüntülemeye kadar belediyelerin geliştirdiği teknolojik yenilikler kullanıcılarla buluştu.
Ankara'ya yerli Multikopter
Akıllı cihazlarla beraber tüm sektörlerde yerini almaya başlayan ‘akıllı’ kavramı, gelecek sene mart ayında yapılacak seçimlerle belediyelerde kullanılmaya başladı. Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere birçok belediyede kullanılmaya başlanan akıllı belediyecilik kavramı kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmasının yanı sıra yeni teknolojilerle buluşmasını sağlıyor. Ankara Büyükşehir, Bağcılar, Kadıköy ve Şişli başta olmak üzere belediyeler geliştirdikleri teknolojileri tanıttı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği multikopter, üzerinde bulunan kamerayla Ankara’nın yukarıdan görüntülerini topluyor. Yurtdışından getirilen parçalar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin merkezinde biraraya getiriliyor. Paylaşılan bilgilere göre cihaz güvenlik önlemi için de kullanılabiliyor.
Akıllı bank öne çıktı
Fuarda dikkat çekenler arasında Şişli Belediyesi’nin geliştirdiği akıllı bank bulunuyor. İki adet iPad bulunan banka oturanlar, belediyecilik işlemlerini akıllı bank ile yapılabiliyor. Şu anda geliştirme aşamasında olan akıllı bank ilk olarak Nişantaşı semtindeki kullanıcılarla buluşacak. Öte yandan Şişli Belediyesi’nin geliştirdiği akıllı çöp tenekesi ilgi görenler arasında yer aldı. Akıllı çöp tenekesi, dolduğunda ilgili birime haber vererek biriken çöpün toplanmasını sağlıyor. Kadıköy Belediyesi, belediye görevlilerine canlı olarak bağlanabilmesini sağlayan kabinlerini tanıttı. Görevlilere kamera ile canlı olarak bağlanabilen kabinde, görevliler vatandaşların sorularını canlı olarak yanıtlayabiliyor.
Bilgisayar ihtiyacında tekliflere açığız
iPad’ten gitar çaldırıyor
Müzik ile akıllı cihaz teknolojileri birleşmeye devam ediyor. S.M.A.R.T tarafından Türkiye’ye getirilen gitarda iPad’ler için bir yuva bulunuyor. iPad’e indirilen bir uygulamayla birlikte tablet gitarda bulunan yuvaya yerleştiriliyor. Uygulama açılıyor ve iPad gitar çalmaya hazır oluyor. Gitarın perdelerinde bulunan tuşlarla birlikte akor basılabiliyor. Gerçek gitara yakın çalma hassasiyeti veren cihazın gelecek aylarda Türkiye’deki kullanıcılarla buluşacak.
Projektör ‘cep’e girdi
CEPTE taşınabilecek projektör cihazları akıllı telefonlarla gündelik hayata girmeye hazırlanıyor. AIPTEK’in geliştirdiği Mobile Cinema i20 Plus adındaki taşınabilir projektör, iPhone’ların bağlantı girişine bağlanıyor. Cep telefonundaki görüntüyü duvara yansıtan cihaz 50 inçlik bir görüntü sağlıyor. Cihaz, 960x540 çözünürlüğü sunmasının yanı sıra harici batarya olarak kullanılabiliyor. Türkiye’de satışta olan cihazın 329 liralık etiket fiyatı bulunuyor.
Sporcuya ‘kart’ takibi
Gençlik ve Spor Bakanlığı, CeBIT’e yeni projesi olan ‘Spor Kart’ ile katıldı. Sporcuların antremanlarından diyet programına kadar özel hazırlanmış planlar Spor Kart ile takip edilecek. Sporcudaki gelişimin paylaşılabildiği sistem, kartın yanı sıra Sporcuyuz.biz internet sitesinden takip edilebiliyor. Sosyal ağ yapısıyla kurulan sistemde, spor dallarıyla ile ilgili tüm bilgilere erişebiliyor. Bunun yanı sıra Spor Kart ile sporculara fırsatlar ve indirimler sunuluyor.
Vestel’den yeni yerli tablet bilgisayar
Eylül ayında Berlin’de gerçekleştirilen IFA Fuarı’nda yerli üretim akıllı telefonunu tanıtan Vestel, CeBIT’te yeni tablet bilgisayarını görücüye çıkardı.
10.1 inçlik ekrana sahip olan Vestel’in yeni tablet bilgisayarında çift çekirdekli 1.2 GHz’lik işlemci bulunuyor. 1 GB ram yer alan cihazda, 16 GB hafıza, Android 4.2 işletim sistemi, 5 megapiksellik kamera ve 3G gibi özellikler bulunuyor. Şu anda prototip aşamasında olan Vestel’in tablet bilgisayarının aralık ayında kullanıcılarla buluşması planlanıyor. Konu hakkında Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Vestel’in Avrupa’da tablet tasarım ve üretimi yapan ilk ve tek firma olduğunu belirtti. Erdoğan, “Son teknolojiyle özel olarak tasarlanan yeni 10 inçlik tabletimizin aynı anda 4 işlem yapabilen işlemcisi, geliştirilmiş arka kamerası ve IPS Full HD ekran kalitesi ile müşterilerimize daha hızlı ve keyifli internet deneyimi sunuyoruz” diye konuştu.
Vestel marka akıllı telefonun ocak ayında piyasaya sürüleceğini hatırlatan Erdoğan, hem kendi kanallarıyla hem de Original  Parça Üreticisi (OEM) olarak görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Erdoğan “İyi bir başlangıç yapmak istiyoruz. Yurtiçindeki üç operatörkle ve yurtdışındaki en büyük 5-10 operatörle görüşmelerimiz sürüyor. Biz birşey yaptığımızda dünya skalasıyla hareket ediyoruz. Her yaptığımız için yüzde 80’i dünya genelinde yüzde 20 ise yurtiçinde sunuluyor. Akıllı telefon işinde de benzer birşey olacak. Her hesabımızı milyon mertebesinde yapıyoruz. Yapılan anlaşmalarla milyon mertebesinde satış yapmayı hedefliyoruz” dedi.