Tüketici Hakları Derneği (THD), geçen yıldan bu yıla devredilen ve özel firmalar tarafından icra takibi yapılan çeşitli aboneliklerle ilgili 7 milyona yakın tüketici dosyası bulunduğunu açıkladı. Bu dosyaların yüzde 90 dolayındaki kısmı 3 bin 300 liranın altındaki aboneliklerle ilgili borçları olan tüketicileri ilgilendiriyor. Bu da 5.5-6 milyona yakın ilamsız icra takibi dosyasına karşılık geliyor.
 
THD Genel Başkanı Turhan Çakar, bunlar arasındaki yüzde 80 civarındaki dosyanın ise GSM şirketleri tarafından yürütüldüğüne dikkati çekerek, “Yani, GSM şirketleri tarafından yapılan ve bu yıla devredilen söz konusu icra takibindeki dosya sayısı ise 4.5-5 milyon dolayındadır” dedi.
 
Ön uyarı yapılmıyor
Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa’ya göre icra takip işlemi başlatmadan önce borcun ödenmesi için ön uyarıda bulunulması gerektiği halde bu  uyarının özellikle GSM şirketleri tarafından yapılmadığını ifade eden Çakar, “İcra daireleri, GSM şirketleri tarafından rant kapısı haline getirilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
 
Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin ilgili kararına göre 3 bin 300 liranın altındaki uyuşmazlıklar için icra takibi yapılmadan veya dava açılmadan önce  tüketici hakem heyetine müracaat zorunluluğunun getirildiğini hatırlatan Çakar, “Ancak GSM şirketleri başta olmak üzere şirketler tarafından Yargıtay kararına ve  Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna uyulmamaktadır” diye konuştu.