Yapay zeka sohbet botu ChatGPT, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentindeki okullarda yasaklandı. New York Belediyesi Eğitim Departmanı tarafından dün yapılan açıklamada okullardaki internet bağlantılarında ve cihazlarda ChatGPT'ye erişimin engellendiği duyuruldu.

Independent’den Uğurcan Yıldız’ın haberine göre; yetkililer botun yanlış bilgi verebileceğini ve kopya için kullanılabileceğini, bu sebeple öğrencilerin eğitimine zarar vermesinden endişelenildiğini söyledi.

Departman sözcüsü Jenna Lyle bir ilk olan yasağın, "öğrencilerin eğitimi üzerindeki potansiyel olumsuz etkiler ve içeriğin hem güvenliği hem de doğruluğuyla ilgili endişelere" dayandığını ifade etti.

Lyle şöyle konuştu:

Sohbet botu sorulara hızlı ve kolay yanıtlar sağlayabiliyor. Ancak akademik ve yaşam boyu başarı için gerekli olan eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmiyor.

Okulların yapay zeka ve teknolojiyle ilgili derslerde ChatGPT'yi kullanabilmek için erişim izni isteyebileceği de belirtildi.

ABD merkezli OpenAI firmasının geliştirdiği GPT-3 adlı dil modeli, Mayıs 2020'de tanıtılmıştı. GPT-3 verileri işlemesini sağlayan 175 milyar parametreye sahip. Bu da onu şimdiye dek piyasaya sürülen en büyük model haline getiriyor. Bu dil modelini kullanan sohbet botu ChatGPT için açılan internet sitesinde kullanıcılar yapay zekayla ücretsiz konuşabiliyor, ona sorular sorup metinler yazdırabiliyor.

Pek çok eğitimci, öğrencilerin ChatGPT'yi kopya çekmek için kullanmasından korkuyor. Twitter'da bir kullanıcı, sohbet botunun Emily Bronte'un Uğultulu Tepeler adlı eseriyle ilgili bir sınav sorusuna 5 paragraflık yazıyla yanıt verdiğini söylemişti. Bir başka sosyal medya kullanıcısıysa William Shakespeare'in hayatına dair 4 yazı istediğini ve botun her seferinde farklı bir yazı gönderdiğini belirtmişti.

Furman Üniversitesi'nden felsefe profesörü Darren Hicks diğer kopya yöntemlerine göre bir öğrencinin ChatGPT kullandığını kanıtlamanın çok daha zor olduğunu savunmuştu.