ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun görüntülerinin Çin medyasında Huawei'nin yeni akıllı telefonu için yapılan sahte reklam kampanyalarında kullanıldığı bildirildi.

Pek çok Çinli, Washington'ın Çin'in sofistike çiplere erişimini kısıtlamak için elinden gelenin en iyisini yaptığını söylerken, Huawei Mate 60 Pro ülkenin teknolojik ilerlemesinin sembolü olarak Çin'de övülüyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Çin devlet televizyonu CCTV tarafından yayımlanan değiştirilmiş bir videoda Raimondo şu sözleri söylerken görülüyor: Hiçbir ticaret bakanı Çin'e karşı benden daha sert olmamıştır.

Video daha sonra Raimondo'nun telefonla poz verdiği, üzerinde oynanmış fotoğrafları gösteriyor.

Diğer videolarda, Huawei'nin akıllı telefon işinin başındaki ismin 2020'deki bir sunumda telefonun emsalleriyle ilişkisini tanımlamak için 14 kez kullandığı "çok çok ileride" ifadesi yer alıyor.

Geçen hafta yeni telefonun lansmanı gerçekleşirken Şanghay'ın Pudong Havalimanı'ndaki Boeing hangarında konuşan Raimondo, Çin'in çiplere ve bunları yapmak için gereken malzemelere erişimini sınırlayan ihracat kontrollerini denetlemekten sorumlu.

TechInsight danışmanlık firmasına göre telefon, kısmen Çin hükümetine ait bir şirket olan Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) tarafından üretilen çiplere bel bağlıyor. Fakat analistler, üretiminin muhtemelen Amerikan teknolojisi ve makinelerini içerdiği uyarısını yapıyor.

The Washington Post'un haberine göre, Çin sosyal medyası telefonun özelliklerini ve popülaritesini abartan paylaşımlarla dolup taşarken, çölde dolaştıktan sonra suya uzanan birinin çaresizliğiyle telefonu satın almak için mağazalara koşan insan kalabalığını gösteren esprili videolar paylaşılıyor.

6 Eylül'de CCTV, ABD Ticaret Bakanı Raymond Raimondo'nun Huawei Mate60'ı desteklediğini gösteren bir video yayımlarken, afişlerin "internet kullanıcıları tarafından yapıldığını ve yabancı medyada çılgınca yayıldığını" iddia etti.

Cıciang Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi Amerikan Çalışmaları Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan Çu Yin, Phoenix Televizyonu'na, yeni telefonun "Amerikalı politikacıların ticari zorbalıklarının suratında patlayan bir tokat" olduğunu söyledi.

İlk olarak Trump yönetimi tarafından uygulanan ve Başkan Biden'ın da sürdürdüğü ABD yaptırımları, Çinli şirketlerin askeri uygulamalara sahip ileri teknolojilerde kullanılan yarı iletkenleri satın almasını veya oluşturmasını önlemek için uygulamaya konmuştu.

Washington, bu tür yarı iletkenleri üretmek için gereken makinelerin ihracatını da engellemeye çalışıyor.

Çarşamba günü, Temsilciler Meclisi Çin Özel Komitesi Başkanı Temsilci Mike Gallagher, ABD'nin hem SMIC hem de Huawei'ye yaptığı tüm teknoloji ihracatının durdurulması çağrısında bulundu.

Huawei Mate 60 Pro, piyasaya sürülmesinden bu yana bir haftadan kısa sürede Çin'deki büyük e-ticaret sitelerinde tükendi.

Çin'den Apple'a ambargo: iPhone kullanımı yasaklandı!

 

ABD’den Huawei'ye yasak