1970’li yıllardan bu yana süregelen süper bilgisayar yarışı günümüzde farklı bir hal almış durumda. Eskiden bilgisayarların yarışında markalar öne çıkarken şimdi ise o markanın ülkesi daha önde yer alıyor. Hatta bazı ülkeler üretici firmalarına bu tarz bilgisayarlar üretmeleri için baskı yapıyor. Son dönemde bu tarz baskı yapan ülkeler arasında Çin bir hayli öne çıkmış durumda. Elektronik üretimi açısından dünyanın bir numaralı ülkesi olan Çin süper bilgisayar konusunda da ilk sırada yer alıyor.
Şinhua ajansının dünyanın en hızlı 500 bilgisayarının belirlendiği "TOP500 projesine" dayandırarak verdiği haberde, Çin Ulusal Savunma Teknolojileri Üniversitesi'nin geliştirdiği "Tienhı-2" adlı bilgisayarın birinci olduğu kaydedildi.

Tienhı-2'nin ABD'nin daha önce dünyanın en hızlı bilgisayarı seçilen Titan'dan bu ünvanı aldığı kaydedilirken, Çin malı süper bilgisayarın saniyede 33,86 petaflop işlem kapasitesine sahip olduğu ifade edildi. Dünyanın en hızlı bilgisayarları sıralamasına göre Çin'den Tienhı-2 saniyede 33,86 petaflop işlemle birinci, ABD'den Titan 17,59 petaflop işlemle ikinci ve yine ABD'den Sequoia 17,17 petaflop işlemle üçüncü sırada yer aldı. Listede en fazla süper bilgisayarın ABD'de olduğu kaydedilirken, bu ülkeyi Çin, Japonya, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın takip ettiği kaydedildi. Dünya genelinde süper bilgisayarların belirlendiği "TOP 500" listesi Haziran 1993'ten bu yana yılda iki kez hazırlanıyor.