'ABD Başkanı Donald Trump'ın baskısı nedeniyle alınan siyasi bir karar' olduğunu belirten Çin, söz konusu adımın İngiltere'ye ekonomik anlamda 'pahalıya mal olacağı' tehdidinde bulundu.

Çin'in Londra Büyükelçisi Liu Xiaoming, yaptığı açıklamada, Başbakan Boris Johnson'ın Huawei'yi 2027'ye kadar İngiltere'nin 5G altyapısından çıkarma kararını değerlendirdi.

Büyükelçi Liu, "Kararın sadece hayal kırıklığı değil aynı zamanda cesaret kırıcı olduğunu da söyleyebilirim. İngiltere Huawei'yi basitçe terk etti." dedi.

"Huawei'ye davranış şekliniz diğer Çinli işletmeler tarafından da çok yakından takip ediliyor ve diğer şirketlerin (İngiltere'de) daha fazla yatırım yapma konusunda güven duyması artık çok zor olacak.” sözleriyle ülkesinin tutumunu açıkladı.

Uzmanlar, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma hazırlıkları yaptığı bu süreçte New York doğumlu Johnson'ın Huawei'den kaynaklı 'güvenlik endişeleri' nedeniyle Washington'la Pekin arasında tercihini, ABD'den yana koyduğu yorumları yapıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İngiltere, ABD'nin hizmetkarı

Çin Dışişleri Bakanlığı ise Boris Johnson'ın kararını sert sözlerle eleştirdi.

İngiltere'yi "nispeten küçük bir yer" olarak nitelendiren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bu ülkeyi ABD'nin 'hizmetkarı' olarak tanımladı.

Sözcü Hua Chunying, "İngiltere bağımsız statüsünü korumak mı istiyor yoksa ABD'nin kulu (kölesi) pozisyonuna mı düşmek istiyor? ABD'nin kedisinin pençeleri durumuna..." ifadelerini kullandı.

İlaveten Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying "İngiltere'deki Çinli yatırımların güvenliği büyük tehdit altında." diye konuştu.

Reuters'a göre Çin ekonomisi, 15 trilyon dolarlık hacmiyle İngiltere'nin beş katı büyüklüğünde.