Akıllı telefon kullanıcılarının artma­sıyla birlikte pazardaki rekabet de gi­derek daha çetin bir hale geliyor. Pazara yeni katılan oyuncular da yıl­lık 14 milyon adeti aşan pazardan pay kazanma çabasıyla sektöre hare­ket getiriyor. Son olarak dünyanın en büyük elektro­nik şirketlerinden olan Çin merkezli Haier'ın akıllı tele­fonları Türkiye pazarına gir­di. Haier, bir sonraki adım­da ise üretim merkezini Türkiye'ye taşımayı planlı­yor. Türkiye pazarına yerli distribütör Arasta Bilişim ile birlikte giren Haier'ın üst dü­zey yetkilileri, şirketin Kartal'daki üretim tesisini gezdi ve üretim yapılan hatları inceledi. Bu yıl içinde akıllı cep telefonu yatırımı için hazırlıklara başlanması bekleniyor.
 
20 MİLYON TL YATIRIM
Haier, buzdolabı, klima, mikro-dalga, çamaşır makinesi, bulaşık ma­kinesi, televizyon, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve enerji çözümleri konusunda hizmet veriyor. Toplam 29 milyar dolar ciroya sahip şirketin, 80 bin çalışanı, 100'den fazla ülkede 143 bin 300 distribütörü yanında dünya çapında 29 üretim yeri, beş ta­sarım merkezi ve 16 endüstri parkı bulunuyor.
Türkiye pazarında Haier marka telefonların satışlarında tek yetkili ba­yisi olan Arasta Bilişim'in CEO'su Mehmet Karakaş, üretim tesislerinde zaten kendi markalarıyla tablet ve te­lefon ürettiklerini, bu üretim hattına yapılacak ilave yatırım ile Haier markalı telefonların da üretimi­nin kolaylıkla tesislerinde yapı­labileceğini söylüyor. Mehmet Karakaş, Haier ile görüşmele­rinin ardından başlayacak yol haritasını şöyle anlatıyor:
"Lokasyon, lojistik ve insan kaynağı desteğini biz verece­ğiz. Mühendislik ve yatırımı ise Haier yapacak. 20 milyon do­larlık bir yatırım üretim için ye­terli. Devlet yerli üretime destek de veriyor. Üretimin yüzde 51 'i Türkiye'de yapılıyorsa yerli ürün kapsamına girdiği için teşvik verile­ceği söyleniyor. Biz de bundan yarar­lanmak istiyoruz. Distribütörlükle başlayan iş ortaklığımızı Haier ile üre­timde de devam ettirmek hedefindeyiz."
 
TABLET ÜRETİMİ YAPACAK
Arasta Bilişim, Haier ile birlikte yapacağı üretim dışında kendi tablet­leri için de büyük montanlı üretim yapmayı hedefliyor. Şirketin Quake markalı telefonu ve Unipad markalı tableti bulunuyor ancak şu an üretim miktarı az. Şirket, bu yıl tablet üre­timi için 6 milyon TL'lik yatırım ya­pacak. Arasta Bilişim'in 20l4'ü yüz­de 80 büyüme ve 80 milyon TL ciro ile kapattıklarını söyleyen Mehmet Karakaş, "Geçen yıl en çok dizüstü bilgisayar, tablet, cep telefonu ve oyun konsolu satışı yaptık. Şu an 14 ürün grubumuz bulunuyor ama he­def bu rakamı 50'ye çıkarmak. Şu an bin 800 adet olan bayi sayımızı da bu yıl içinde 4 bine çıkarmayı hedefliyo­ruz" diyor.
 
Mehmet Karakaş Arasta Bilişim CEO'su '’Yeni modeller gelecek"
"Kurulduğumuz 2010 yılından bu yana dünyanın en ünlü markalarının cep telefonu satışlarını yapıyoruz. 0 nedenle Türk tüketicisinin telefon tercihini çok iyi analiz edebilen bilgi birikimimiz ve deneyimimiz var. Tüketicinin kaliteli ürünlere ve teknolojiye verdiği değeri bildiğimiz için Haier'ın akıllı telefonlarını Türkiye'ye getirmeye karar verdik. Bir yıl içerisinde Haier'ın zengin ürün portföyünden farklı model akıllı telefonları sunmaya devam edeceğiz. 2015 Mart ayında Haier'ın tasarım ve fonksiyonel olarak en prestij ürünleri arasında yer alacak Voyage serisi tüm dünya ile birlikte aynı anda Türkiye'de de satışa sunulacak"
Ekonomist