Jullian Assange'ın kurduğu Wikileaks sitesinin “Sadece yüzde 1’ni açıkladık" dediği CIA belgelerinin dünyada yarattığı sarsıntı sürüyor. Yaklaşık 9 bin belgenin gerçek olduğunu yalanlamayan CIA, FBI ile birlikte soruşturma açarken, Çin yönetimi ABD yönetimine "siber saldırılara son vermesi" yönünde sert bir uyarı yayınladı. Belgelerde ürünlerinde büyük güvenlik açıkları bulunan firmaların açıklamaları ise bu ürünleri kullanan milyarlarca insanı rahatlatmaktan uzak kaldı.

Google, Microsoft ve Apple, yayınladıkları bildirilerde dünyada milyarlarca bilgisayar ve cep telefonunda kullanılan, İOS, Android ve Windows işletim sistemlerinin güvenlik açıklarının bilindiğini ancak çoğunun "son güncellemelerle" kapatıldığım öne sürdü. Akıllı televizyonlarının ses ve görüntü kaydı için CIA tarafından kullanılabileceği ortaya çıkan Güney Koreli teknoloji devi Samsung'dan ise sadece "belgelerin gerçekliğinin kuşkulu olduğu ve haberlerden endişe duyulduğu" yönünde bir açıklama geldi. Sony ve HTC gibi Wikileaks belgelerinde ürünlerinin adı geçen firmaların sessizliği ise dikkat çekti.

Uzmanlar, internete bağlı cihaz pazarının büyük bir hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, bu cihazların istihbarat örgütleri ve bilgisayar korsanlarının daha fazla hedefi haline geldiğini vurguluyor. Pazar araştırma şirketi Gartner'in tahminlerine göre, 2017'de internete bağlı cihazların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 31 artarak 8.4 milyara ulaşacak. 2020 yılında ise bu rakamın 20.4 milyara çıkması bekleniyor. Bu cihazlar içerik çeşitliliği, kalite, tasarruf ve asayiş açısından büyük önem taşıyor. Ancak internette bağlı olmaları onları dijital saldırılara daha açık hale getiriyor.