İstanbul Adalet Sarayı'na Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın yaklaşık 9 saat rehin tutulduktan sonra şehit edilmesine ilişkin ayrıntılar netleşiyor. Saldırganların terör eylemi sırasında “dışarıdakiler” ile akıllı telefon uygulamaları Whatsapp ve Viber’i kullanarak haberleştiği ortaya çıktı.
 
Habertürk’e konuşan bilişim uzmanı Huzeyfe Önal, son dönemlerde terör faaliyetlerinin takip edilmesi oldukça zor internet tabanlı uygulamalardan koordine edildiğini belirterek şunları söyledi: “Savcı Kiraz’ın öldürüldüğü terör saldırısında; süren müzakereler nedeniyle jammer (sinyal kesici) kullanılamadı. Son dönemde teröristler internet tabanlı iletişim araçlarını tercih ediyor. Çünkü GSM şebekesi tabanlı iletişim metodu kolay takip edilebiliyor. İnternet tabanlı uygulamalarda bu çok kolay olmuyor. İki yol mümkün. Ya Whatsapp genel merkeziyle konuşup veri tabanında bilgi paylaşımı talep edilecek ya da konuşma trafiği kesilecek. Bu gibi durumlarda gerekli teknolojik altyapının kurulması gerekirdi.”
 
‘AYLAR ALIYOR’
“Terör eylemlerinde bu gibi durumlarla artık çok sık karşılaşacağız” diyen Önal, teröristlerin artık kendi iletişim uygulamalarını yazmaya başladıklarının altını çizdi.
 
Önal, “Bu gibi eylemlerin büyük çoğunluğu Tango, Telegream, Viber, Whatsapp ve Signal gibi uygulamalarla koordine ediliyor. Herkesin kullanımına açık uygulamalar dışında teröristler artık kendi uygulamalarını da yazmaya başladı. Bu kanallar üzerinden konuşuyorlar. Bu sistemlerin çözülmesi aylar alıyor. İnternet kontrol altına alınamaz bir güç” dedi. Güvenlik uzmanı Mete Yarar ise terör eylemlerinde iletişim kanallarının takip edilmesinin hayati öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Savcı Kiraz saldırısında iletişim kesilmedi. Bir müzakere süreci yürütüldü. İletişim kesilmemesi bir tercihti. İnternet tabanlı çalışan iletişim kanalları saldırganlara avantajlar sağlıyor” diye konuştu.