Sosyal medya artık hayatlarımızın önemli bir parçası haline geldi. Facebook'ta arkadaşlarımızı takip ediyor, Twitter’da fikirlerimizi paylaşıyor ve en güzel karelerimizi Instagram veya Pinterest'te öne çıkarıyoruz. We Are Social verilerine göre bugün Türkiye nüfusunun %54'ü aktif sosyal medya kullanıcısı ve bu oran her geçen gün artıyor. Bu durum hareketli bir sosyal medya dünyası yaratırken aynı zamanda dijital dünyayı dolandırıcılar için ilgi çekici hale getiriyor.

Sosyal medya kullanımı tüm dünyada artmaya devam ettikçe bu mecralardaki dolandırıcılık vakaları da benzer şekilde artış gösterecektir. Sosyal mecraların keyfini çıkarırken tuzaklardan korunmayı sağlayacak öneriler bir araya getirildi. 

İpuçlarını takip edin

Sosyal medya dolandırıcılığı nispeten yeni bir durum olsa da bu tür vakaların ayırt edici nitelikleri bu dolandırıcılık türünde de karşımıza çıkıyor. Örneğin, sosyal kanallardan aldığınız mesajlarda dil bilgisi hataları arayarak mesajlarda art niyet olup olmadığını biraz olsun anlayabilirsiniz. Veya kişisel bilgilerinizi isteyen ödül mesajları size bu konuda bir fikir verebilir. Ödül ne olursa olsun kişisel bilgilerinizi asla kimseyle paylaşmamanız gerektiğini unutmayın.

Mantığınıza güvenin

Size gelen mesajda ne yazılırsa yazsın veya ne görmüş olursanız olun dolandırıcıların, işlerini kolaylaştırmak için sosyal medya platformlarını bir araç olarak kullandıklarını her zaman anımsamaya çalışın. Aksine inanmak ne kadar cezbedici olsa da katılmadığınız bir yarışmayı kazanamayacağınızı unutmayın.

Akıllı para transferi yapın

Para transferlerinizi yeni nesil yöntemlerle yapmaya gayret gösterin. Ancak bu yöntemleri size “Ödül kazandınız! Ödülünüzü almak için şu hesaba ödeme yapın” gibi mesajlar gönderen kişilere para göndermek için kullanmayın. Şahsen tanımadığınız kişilere asla para transferi yapmayın.

Durumu hemen bildirin

Bir dolandırıcılık vakasıyla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız bu durumu hemen söz konusu sosyal medya platformuna ve polise bildirin. Olay, para transferi yapmak için kullandığınız platform üzerinde gerçekleştiyse platformla hızlı bir şekilde iletişime geçin.