Beyinle doğrudan bağlantı kurabilen biyonik el, felçli olan bir hastaya düşünce gücüyle hareket ettirme ve hissetme imkânı sağladığı belirtildi.



ABD'deki John Hopkins Üniversitesi uzmanları tarafından geliştirilen ve felçli bir hasta üzerinde denenen biyonik el, hastanın dokunma duyusunu hissetmesini sağladı. 10 yıldır felçli olan 28 yaşındaki bir erkek hasta üzerinde denenen biyonik elin beyinle koordinesi sağlandı. Biyonik elde bulunan elektrotlar beynin duyu ve motor kortekslerine yerleştirilerek hastanın gelen uyarılarla elini hareket ettirmesi sağlandı. Hasta felçli olmadan önceki gibi kolunu düşünerek hareket ettirebilirken, parmaklarındaki dokunuşları da kolaylıkla hissedebildi. Uzmanlar, bunun nedenini beyne yerleştiren elektrotların gönderdiği 'takilt edici sinyaller' olarak gösterdi.



'Gelecek vaat ediyor'
Deneme sırasında biyonik elin güvenilirliğinden emin olmak için hastanın gözleri bağlandı ve hastaya hangi parmağına dokunulduğu soruldu. Hastanın gözleri bağlıyken de yüzde yüz oranında doğru cevap verdiği gözlemlendi. Araştırma ekibinde görevli Justin Sanchez, "Hastayı denemek için ona söylemeden iki parmağına dokunduk. Numara yaptığımızı hemen anladı. Bizde bu sayede robotik elle hissettiği duyunun gerçeğe son derece yakın olduğunu fark ettik" dedi. Sanchez sözlerine, "Düşünceyle hareket ettirebilen ve doğal his veren protezler gelecek vaat ediyor. Biyonik bir elin beyinle direkt olarak bağlantı kurması ne kadar zor olsa da geliştirilen biyoteknoloji benzer protezlerin kusursuz bir şekilde üretebileceğine dair sinyaller verdi" diye devam etti. Nöroteknoloji, uzuvlarını kaybedenler için sadece tam fonksiyonla çalışan protezler değil, aynı zamanda hissetme yoluyla kontrol edilebilen bir gelişim sunuyor.