Drone’lar yani insansız hava araçları giderek yaygınlaşıyor. Geçen yıl rekor bir artışla 2.4 milyon rakamına ulaştılar. Sektörün büyüklüğü ise 1 milyar dolara yaklaşıyor. Drone sayısının gelecek yıllarda çok daha fazla artacağı tahmin ediliyor.

Onlar artık teknoloji fuarlarının da ilgi odağı durumundalar. 5-8 Ocak tarihleri arasında Las Vegas’ta devam eden CES 2017 fuarında da yüksekten uçuyorlar. İnsansız hava araçlarına ait bir holde bu alandaki son teknolojilere ve son modellere erişmek mümkün. Aralarında DJI, Yuneec, Autel, Parrot ve GoPro’s’un yer aldığı onlarca firma insansız hava aracı şovu yapıyor. Fuarda yeni ve ilgi çekici drone modellerine göz attık.

Havada yarış zamanı!
Kim demiş drone’lar yarışamaz diye. CES’te pek çok marka yarış modellerini de sergiliyor. Bunlardan biri UVify. Drone yarıştırma sporuna Draco modeliyle katkı yapıyor. Çok hızlı gidebilen drone saatte 120 kilometre hıza kadar erişebiliyor. Düz bir hat üzerinde bu hız daha da artıyor. Diğer yarışçı drone’larda yaygın olmasa da GPS’i de var. Draco’daki uçuş modları da yarışı başlatmanıza yardım ediyor. Ama yarış drone’u olması nedeniyle tamirini de düşünmeniz gerekecek. Kolay tamir edilebilir bir şekilde tasarlandı. Havada on dakika kalabiliyor. Draco’nun fiyatı 499 dolar. Yaz ayına kadar piyasada olmayacak ancak ön sipariş verilebiliyor.

Mitolojik Phantom ‘artist’ takılıyor
Çinli DJI, sektörün en önde gelen üreticilerinden. Tasarımcı Martin Sati’nin yardımıyla fenomen Phantom 4 modeline renk eklendi. Kırmızı rengiyle drone, Çin mitolojisinde iyi talih ve mutluluğu temsil ediyor. Phantom 4 Chinese New Year modeli, havada kalma ve güzel fotolar çekme konusunda da iddialı. 4K video kayıt, üç açılı kamera, ileri bilgisayar görüşü ve uyarı sistemleriyle teknolojik açıdan da iyi özellikler sunuyor. 28 dakika havada kalabiliyor. Phantom 4 Chinese New Year Edition’un fiyatı 1.199 dolar.

Cebe sığdırmak bile mümkün...
Zerotech’in geliştirdiği drone modeli Dobby ise, cebe girebilecek boyuta sahip. Avuç içine sığabilen Dobby, katlanabiliyor da. 13 MP’lik kamerası ve video çekme yeteneği de ilgi görmesini sağlıyor. 360 derece selfie videosu çekebiliyor. Yüz tanıma teknolojisi de bulunan cihaz nereye giderseniz gidin çok kalabalık yerlerde bile sizi takip edebiliyor. Ses tanıma, hedef belirleme, tek tuşla sosyal medyada paylaşım gibi özelliklere de sahip. Satışa da sunulmuş durumda, fiyatı 399 dolar.

Üç pervaneli olanı da var
Cep telefonuyla tanınan Çinli Xiaomi, fuarda ilk drone modeli Yi Erida yanında aksiyon kamerası Yi 4K+’ı da görücüye çıkardı. Üç pervaneli tasarıma sahip olan cihazın 4K kamerası tek şarjla 2 saatlik kayıt yapabiliyor. Genelde drone’lar dört pervaneli oluyor. Üç pervaneli drone, saatte 120 kilometre hızla 40 dakika havada kalabiliyor. Model hızıyla dikkatleri çekiyor. HD video kaydı yapabiliyor. Güçlü sensörleri ve radar sistemi de var.

Su altı ondan soruluyor
Hava için tasarlanan drone’lar anında su altı için tasarlananlar da var. CES 2017’de tanıtılan ‘PowerRay’ bunlardan biri. Balıkçılık sektöründe devrim yaratması hedeflenen bu drone, 30 metreye kadar dalabiliyor. 40 metreye kadar derinlikte ise balıkları tespit edebiliyor. Cihaza entegre 4K kamerası sayesinde de cihazın Wi-Fi sistemi üzerinden iOS ve Android uygulaması sayesinde su altındaki balıkların videosunu da görebiliyorsunuz.

Otolar kişisel asistan oluyor
Bosch, CES’te yaşamın farklı alanlarının gelecekte nasıl sorunsuz bir şekilde birbirine bağlanacağını gösteren yeni bir konsept Otomobili sunuyor. Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Werner Struth, araçların alanlar arası iletişimde merkezi bir role sahip olacağını söyledi. Otomobil ve sürücüsü arasındaki kişiselleştirilmiş iletişimin de artacağını belirten Struth, “Yeni özellikler otomobili çevresine, akıllı eve ve tamirhaneye bağlıyor. Bu, yüksek seviyede otonom sürüşü de mümkün kılacak. Bosch, mobilite ve akıllı servisler için titiz bir şekilde çalışmalar yürütüyor” dedi.

Hanife Baş - Milliyet