Çip krizi tüm dünyada çip yatırımları artıyor olsa da, bu yatırımların üretime dönmesi uzun bir süreç alacağından ve talepte bir yavaşlama olmaması nedeniyle otomotivin ardından, şimdiye kadar çok ağır etkilenmemiş olan akıllı telefon ve TV ekranı üretimi de darbe almaya başladı.

Danışmanlık şirketi Accenture'nin küresel çip sektörü direktörü Saeed Alam, CNBC'ye verdiği demeçte akıllı telefon üreticilerinin çip talebinin, otomotiv sektöründe talebin düştüğü dönemlerde azalmadığına dikkat çekerek, "Hatta akıllı telefon üreticileri otomotivin yavaşladığı dönemde arta kalan kapasiteden fayda sağladılar ve otomotiv sektörü tekrar beklenenden de iyileşmeye başladığında akıllı telefon üreticilerine yönelim otomotivde sorunlara yol açtı" değerlendirmesini yapıyor.

Gartner verilerine göre 2020'de yüzde 12,5 düşen küresel akıllı telefon satışları bu yıl ralli yapıyor ve ilk çeyrekte artış yüzde 26. Apple 2023'e de uzayacağına artık çok kesin gözüyle bakılan krizden üretiminin etkileneceğini duyuran tüketici elektroniği şirketlerinin başında geliyor. Şirket geçen hafta yaptığı açıklamada yakında iPhone üretiminin de krizden etkileneceğini söyledi.

Daha önceki açıklamalarında da şirket satışlarından 3 ila 4 milyar doların çip krizi nedeniyle silineceğini öngörüyordu. CEO Tim Cook, önemli bir kısmı Güney Kore ve Tayvan'da üretilen ve mobil ekranlar veya audio deşifreleme gibi basit özellikleri destekleyen çiplerde yaşanan arz sıkıntısının asıl sorun olduğunu belirtmişti. Analiz şirketi Forester'in Başkan Yardımcısı Glen O'Donnel da "Herkes yüksek performanslu CPU'lara odaklanıyor ancak (iPhone da dahil) her aygıt daha basit birçok çip içeriyor ve bu çipler olmadan telefon neredeyse işe yaramaz" diyor.

Apple çip sıkıntısı yaşayan tek tüketici elektroniği şirketi değil. Beyaz eşyadan akıllı telefonlara ve pandemiyle evlere tıkılan milyonlarca insanın televizyonlarına ekran üreten ve Apple'ın en büyük ekran tedarikçisi de olan Güney Koreli Samsung, geçtiğimiz perşembe yaptığı açıklamada önümüzdeki dönemde bazı müşterilerinin sevkiyatlarının olumsuz etkilenebileceği uyarısı yaptı.

OLED çipler yetişmiyor
Organik LED (OLED) teknolojisi son yıllarda akıllı telefonların neredeyse yarısında ve üst kalite TV'lerin çoğunda kullanılan teknoloji. 2018 yılına kadar sadece Samsung Galaxy telefonlarında kullanılması nedeniyle şu anda OLED çiplerin yüzde 90'ı Güney Kore'de üretiliyor ve çoğunun üreticisi Samsung. Pandemiyle birlikte talebin rekorlar kırmasıyla OLED çiplerin nisan satışı 100 milyar adedi buldu. OLED destekleyen çiplere Tayvanlı TSMC de katıldı ancak TSMC otomotiv sektöründe çip talebinin yüzde 60 artmasıyla elektronikten ziyade otomotiv sektörüne odaklanmış durumda. İki üreticinin de dünya genelindeki otomobil, server ve akıllı telefon üreticilerine - bu şirketlerin çıktılarını doğrudan etkileyen en gelişmiş çipleri yetiştirmekte zorlandığı belirtiliyor.

LCD ekranlardan OLED'e büyük bir kayma olmasının nedeni OLED teknolojisine sahip ekranların daha ince olabilmesi, daha canlı renklere ve daha yüksek çözünürlüğe sahip olması ve enerji tüketiminin de daha düşük olmasıydı. XBox ve PlayStation 5 gibi oyun konsollarının üreticileri Microsoft ve Sony de krizden etkileniyor ve oyunseverler yeni konsollara erişmekte zorlanıyor. Ayrıca Çinli teknoloji şirketi Huawei hem çip krizi hem ABD yaptırımlarıyla mücadelesi sürerken yeni P50 ve P50 Pro model akıllı telefonlarını süper hızlı 5G desteği olmadan çıkardı.
08:51

GM, çip yok diye 'start-stop' özelliğini iptal edecek
Otomotiv sektöründe de pandeminin ilk dalgasında yaşanan krizden çıkış ve iyileşme yeterli çip olmaması nedeniyle tekrar sekteye uğramaya başladı ve General Motors geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, bazı 2021 modellerinde araçların sürdürülebilir hale gelmesinde çok önemli bir yeri olan 'start-stop' özelliği olmadan üretim yapacağını duyurdu. Araç hareket halinde değilken motoru tamamen kapatan özellik 2021 Chevrolet Tahoe ve Suburban, GMC Yukon ve Yukon XL, Cadillac Escalade ve Escalade ESV SUV modellerinde olmayacak. Hafif ticari Chevy Silverado ve pickup GMC Sierra modelleri de çip kıtlığı nedeniyle start-stop özelliğinin sıfır araçlarda yer almayacağı modeller arasında.

Avrupa otomotiv sanayinin en büyük oyuncuları da çip krizinin etkilerinin devam ettiğini gösteren açıklamalar yapmaya devam ediyor. Fransa'da sektör temsilcileri bu yılki 1,8 milyon adetlik satış hedefinin tutulmasının mümkün olmayacağını düşünürken, sektörel lobi kuruluşu CCFA-PFA geçen pazar yaptığı açıklamada hem bazı kritik çiplerin arzının yetersiz olmasının hem de pandeminin Avrupa'da tekrar güçlenmesinin Renault gibi oyuncuların olduğu Fransız pazarını olumsuz etkilediğini belirtti. Kuruluş daha önce bu yılki satışların yüzde 9-10 oranında artmasını öngörüyordu ancak sözcü bu öngörünün düşürülebileceğini söyledi. Veriler Fransa'da araç kayıtlarının temmuzda geçen yıla göre yüzde 35 düştüğüne işaret ediyor.

Volkswagen'in Audi ve Porsche gibi markalarından gelen açıklamalar da hem pandemi hem de çip krizinin otomotivciyi 2022'nin sonuna kadar zorlayacağına işaret ediyor. Porsche CFO'su Lutz Meschke VW 2021'in ilk yarısında rekor kâr açıklamış olsa da, "Tüm bu başarıya rağmen temkinli olmamız tavsiye ediliyor. Çünkü pandeminin yarattığı belirsizlik olmasa dahi, çipte devam eden arz krizi 3. çeyrekte otomotiv sektöründe daha da hissedilebilir hale gelebilir" diyor. Grubun en karlı markası Audi de cuma günü yaptığı açıklamada önümüzdeki aylarda kritik arz sıkıntıları yaşanabileceğini belirterek "Bu yıl boyunca çip krizinden kaynaklı üretim kaybının bertaraf edilmesi mümkün görünmüyor" diyor.

2023'ten önce bitmez!
Cenevre merkezli Fransız-İtalyan çip üreticisi STMicroelectronics, Apple ve Volkswagen gibi devlerin üretim beklentilerini çip krizi nedeniyle düşürmesine neden olan çip krizinin 2023'ün ilk yarısına kadar devam edeceğini öngörüyor. 2018'den bu yana CEO koltuğunda oturan Jean-Marc Chery "2022'de durum kademeli olarak iyileşecek ancak 2023'ün ilk yarısından önce normal bir duruma dönmüş olmayacağız" diyor.

Otomotiv sektörü strateji değiştiriyor

 

Apple’dan ‘çip krizi’ açıklaması: iPhone’u da etkileyecek

 

Kuraklık çip üretimini vuracak