Avusturalya’nın Büyük Mercan Resifi’inde yer alan 45 dönümlük Lady Elliot adasında okyanusların en nadir görülen canlılarından biri yaşıyor: Pembe vatoz. İlk kez 2015 yılında görüntülenen canlı, görünümü sebebiyle Pembe Panter’in ana karakterlerinden “Müfettiş Clouseou” lakabını almıştı. Müfettiş Clouseau, yaklaşık beş sene sonra sualtı fotoğrafçıcı Kristian Laine tarafından tekrar görüntülendi. Queensland Üniversitesi’nin “Manta Projesi” kapsamında incelenen pembe vatozun rengini bir enfeksiyon veya hastalıktan almış olabileceği düşünülmüştü. 2016’da gerçekleştirilen biyopsi analizinin ardından Facebook’ta bu ay yapılan açıklamada, rengin “derideki melaninin olağandışı ve kendine özgü yansımasından” kaynaklandığı belirtildi.

Bilim insanları pembe vatozların resesif bir gen nedeniyle “eritherizm” adı verilen bir mutasyon geçirdiğini düşünüyor. Mutasyon sebebiyle kırmızı pigmentler yüksek miktarda, koyu pigmentler ise düşük miktarda üretiliyor. Albinizm ve melanizme (koyu renklilik) de genetik mutasyon sebep oluyor.



Eritrizm leoparlardan yılanlara kadar birçok hayvanda görülebiliyor olsa da çok nadir rastlanıyor. Bu mutasyona en sık maruz kalan canlı ise çekirge. Bu tür mutasyonlara sahip canlıların nadir görülmesinin nedeni, haliyle kamuflaj yetenekleri çok düşük olduğu için kolay av haline gelmeleri olabilir. Vatozlar hızlı büyüyen canlılar olduğu gibi yetişkinlerinin ağırlığı bir tona erişebiliyor. Bu kadar büyük ve pembe bir canlının okyanuslarda kolayca dikkat çektiğini söylemek zor olmaz.