2012’de hazırlanan Özürlüler Araştırma Raporu’nun sonuçlarına göre, Türkiye’de engelli nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12.29. TÜİK’in 2011 nüfus projeksiyonlarına göre bu oran 9.1 milyon kişiye denk geliyor. Türkiye’de özellikle son yıllarda gerek sivil toplum örgütleri gerekse devlet tarafından engellilere yönelik pek çok proje yürütülüyor. Ama buna rağmen hala pek çok engelli, hayata erişimde güçlükler çekiyor, hatta ömrünü evinden çıkmadan nihayetlendiren engelli vatandaşlar bile var.
Türkiye Vodafone Vakfı, toplumda ikinci plana atılmış engellilerin sosyal hayattan hak ettiği payı alabilmesi için Alternatif Yaşam Derneği (AYDER), Kalkınma Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte örnek bir proje geliştirdi.
Vodafone Türkiye’nin engelleri kaldırmak adına geliştirdiği en önemli projelerinden Düşler Akademisi, Birleşmiş Milletler’in bu yılki açılış toplantısı için belirlediği “Engellilik ve Kalkınma” teması kapsamında dünyaya örnek olarak gösterildi.
‘% 25’lik özel iletişim vergisini almıyoruz’
Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci, BM Genel Kurulu’nun, “Innovation Enables - İnovasyon Engelleri Kaldırır” başlıklı yüksek düzeyli yan etkinliğinde örnek projelerini anlattı.
Sözlerine tüm dünyada 1 milyar dolayında engellinin yaşamında olumlu değişimler yaratmak için Türkiye’den örnek başarı hikayesi olarak Düşler Akademisi’nin seçilmesinin gururunu yaşadıklarını ifade ederek başlayan Keçeci şu bilgileri paylaştı:
“Vakfımızın desteğiyle 2008’de hayata geçen Düşler Akademisi’nde 2 bin 57 engelli gence ulaştık. Düşler Mutfağı’ndan 5 down sendromlu genci, 43 çağrı merkezinde de 17 engelli genci istihdam ettik. Sosyal hayatı Türkiye’deki herkes için eşit oranda erişilebilir kılmak için çalışıyoruz. Mobil iletişim teknolojilerinin, uzun vadeli kalkınmaya destek olmak yolunda da büyük öneme sahip olduğuna inanıyoruz.”
Vakfın, engelli bireylerin hayatına sadece sosyal yatırımlarıyla değil, yenilikçi ürün ve hizmetlerle de değer kattığını anlatan Keçeci alt başlıkları ise şöyle sıraladı:
“‘Sesli Bilgilendir’, ‘İşitme anons’, ‘Neredeyim’, ‘Fatura öğrenme’, ‘Sesli Abonelik Sözleşmesi’ servislerimiz yanı sıra engelli vatandaşlarımızdan yüzde 25’lik özel iletişim vergisini almıyoruz.”
AYDER Başkanı Ercan Tutal ise Türkiye’nin şehir ve mekanları engellilere uygun dizayn edilmediği için 80 milyar dolar civarındaki engelli turizminden pay alamadığını hatırlattı. 
Grease’i sahneleyecekler
Düşler Akademesi’nde engelli çocuklar sanatla buluşuyor. Engelli dostu olarak tasarlanmış atölyelerde gençler dans, müzik, fotoğraf, film, DJ’lik, resim, aşçılık, yoga, tasarım eğitimleri alarak sanatçı kimliklerini ve becerilerini geliştiriyorlar. Engelli çocuklardan oluşan Social Inclusion Band o kadar başarılı oldu ki İKSV Caz, Rock’n Coke ve yurtdışında konserler vermeye başladılar.

Grup üyeleri konserlerde aldıkları sanatçı kaşesi ile ekonomik özgürlüklerini de kazanmaya başladı. Düşler Mutfağı ise eğitim atölyesi olmanın dışında imalathane olarak değerlendiriliyor ve catering hizmeti sunuyor. Tiyatro grubu Düşler Kumpanyası de engelliğin yetersizlik olmadığını gösteren sonuçlar üretti. Düşler Kumpanyası yakında ‘Grease’ müzikalini sahneleyecek. (Milliyet)