Rockstar Games, beş yıl aradan sonra eski günlerine geri dönmesini sağlayacak kozu GTA V’i dün Amazon gibi online perakende sitelerinde satışa sundu.
Oyunun PlayStation 4 ve Xbox One’un satışa çıkmasından iki ay önce sunulması kafaları karıştırsa da 2013’ün ikinci çeyreğinde 61.9 milyon dolar zarar açıklayan Rockstar, erken bir hamleyle oyun piyasında patlama yapmayı hedefliyor.

Analistlerden tam puan alan oyunun, GTA IV’ün beş yılda elde ettiği başarıya sadece birkaç ayda ulaşması bekleniyor. GTA IV, 5.5 yıl içinde 25 milyon satarken, GTA V’in altı ay içinde 16-20 milyon satması bekleniyor.
Oyun sitesi IGN, GTA V’e 10 puan verirken, ‘şimdiye dek yapılmış en iyi oyunlardan biri’ yorumunu yaptı. Metacritic’te ise oyunu yüzde 98 seviyesinde puanladı.
GTA III’ten bu yana oyunculara fazlasıyla ortalıkta koşturma, trafikte kovalamacaya karışma ve ortalığı birbirine katma imkanı sunan GTA, yeni oyununda araba çalmak gibi faaliyetlerden daha zor görevler içerecek.

Dahası, oyun kontrollerinin geliştirilmesi ve bir yerine üç karakter eklenmesiyle oyun keyfi fazlasıyla artacak. NBCNews’a konuşan oyun analisti Steve Bailey, ‘GTA’nın hem gerçekçi oyun kalitesini artırması hem de aksiyon oyun türünü kendine has kültürüyle geliştirmesiyle büyük bir iş başardığını’ belirtti.
Bailey, ‘oyunun eleştirmenlerden tam puan aldığını ancak gerçek performansını görmek için oyuncuların tepkisini ölçmek gerektiğini’ söyledi. AFP’ye açıklama yapan computerandvideogames.com dijital müdürü John Houlihan, ‘GTA V’in aksiyon filmlerini yanında önemsiz bırakan bir atmofer sunduğunu’ belirtti. Houlihan, yapım maliyeti 270 milyon dolara yaklaşan oyun için “GTA gerçek bir kültürel fenomen. Günlerce bu oyun için sıraya giren, oyunu keşfetmek için haftalarını harcayan ve hakkında konuşan insanlar göreceksiniz” dedi. GTA V, beklenen ilgiyi görürse, Nisan 2008’de piyasaya sürüldüğü hafta içinde 500 milyon dolar gelir sağlayan GTA V’ün rekorunu da kırabilir.