TEKNOLOJIGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elon Musk X’i (eski adıyla Twitter) batırmaya kararlı gibi görünüyor. Dünyanın en zengin insanı olan milyarder çarşamba günü New York Times’a yaptığı açıklamada büyük reklamcı şirketlere küfürlü bir dille ‘Defolun gidin’ ifadelerini kullandığını açıkladı. Insider’ın haberine göre, Musk şirketin reklamcılık işletmesini eski haline getirme umudunu da tamamen öldürmüş olabilir.

Teknolojigundem.com’un derlediği bilgilere göre; Apple, Disney, IBM ve NBCUniversal gibi büyük reklamcılar, Elon Musk’ın İsrail’in Gazze’deki zulmüne dile getirmesi nedeniyle ‘Yahudi karşıtlığı’ suçlamasında bulunmuştu ve sitedeki reklamlarını durdurmuştu. Milyarder daha sonra İsrail’e giderek Binyamin Netenyahu’yla birlikte Hamas’ın saldırılarının yapıldığı bölgeleri gezdi. Musk çarşamba günkü açıklamasında bir taraftan İsrail’den özür dilerken diğer taraftan reklamcıların kendisine ‘şantaj’ yaptığını ve ‘şirketi öldürmeye’ teşebbüs ettikleri suçlamasında bulundu.

Insider’ın haberine göre Musk’ın açıklamaları X’in CEO’su Linda Yaccarino’nun reklamcıları geri getirmesine yardımcı olmayacak. S4 Capital’ın Kurucusu ve Reklamcılık Başkanı Martin Sorrell Musk’ın açıklamaları için, “Linda’nın işini oldukça zorlaştırıyor. Müşteriler tartışmayı sevmez” ifadelerine yer verdi.

Elon Musk’ın özellikle de geçen hafta İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netenyahu’yu ziyaret etmesinden sonra reklamcıları küfürlü bir dille kovaladığını açıklaması X’i kasıtlı olarak sabote etmek istediği teorisini de gündeme getiriyor.

Milyarder geçen yıl Twitter'ı satın almak için yaptığı 44 milyar dolarlık tekliften vazgeçmeye çalışmış, ancak anlaşmayı bir banka konsorsiyumundan 13 milyar dolar borç alarak finanse etmişti. Bankalar o zamandan beri borcu satmaya çalışıyorlar ve Musk X'in değerini düşürdükçe borç daha da değersiz görünüyor. Bu arada, X ve Musk da finansörlerine milyonlarca dolar faiz ödeme sorumluluğu altında.

Bloomberg yorumcusu Matt Levine, ocak ayında kaleme aldığı bir yorum yazısında Musk'ın X'in değerini düşürerek bu ödemeleri azaltmak istiyor olabileceğini öne sürdü.

Levine, “Bankalar bu borcu satmak istiyor. Normalde bu kadar uzun vadeli borç satın alma işinde olmazlar. Musk bu borçları satın alırsa faiz ödemelerini düşürebilir. Teoride söz konusu durum bankalar için her ne kadar tatsız olsa da borç ucuzlayacak” açıklamasında bulunmuştu.

Bank of America'nın eski küresel medya başkanı ve pazarlama danışmanlığı şirketi AJL Advisory'nin CEO'su olan Lou Paskalis ise Insider’a verdiği demeçte, "Elon'un son oyununu anlamıyorum" ifadelerine yer verdi.

Musk'ın Twitter'ı devralmasını sesli bir şekilde eleştiren Paskalis, milyarderin küfürlü bir dille reklamcılara “Defolun gidin” demesinin önceden planlanmış olabileceğini söyledi. Paskalis X'in gelirinin çoğunluğunu reklamların oluşturduğunu ve buna rağmen Musk’ın reklamcılarla iyi geçinmek istemediğini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Paskalis, Musk için, “O akıllı bir adamdır. İllegal yolları iyi bilir. Açıkça manipüle etmenin ve bir varlığın kasıtlı olarak değerini düşünmenin her ne kadar kanıtlanması zor olsa da yasa dışı olduğunu biliyor. Nasıl para kazanılacağını da biliyor. Dolayısıyla Musk’ın başka kimsenin bilmediği yeni bir gelir modeli gördüğüne inanmak zorundayım” dedi.

Insider’ın geçen ay yayınladığı bir habere göre X şimdilerde satın aldığı dönemdeki değerinin yarısına kadar geriledi. Musk daha önce reklam gelirlerinde düşüş olduğunu ve şirketin ağır borç yükü nedeniyle negatif nakit akışına sahip olduğunu söylemişti.

Musk daha önce X’i video paylaşımı ve ödemeler gibi yeni özellikler içerecek ve reklam gelirlerine daha az bağımlı bırakacak kapsamlı bir uygulamaya çevirmek istediğini söylemişti. Milyarder ücretli abonelik uygulaması başlatarak X’in gelirlerini şimdiden çeşitlendirmeye başladı. Ancak bu gelir reklamcılık gelirlerini telafi edecek büyüklükte değil.

Büyük reklamcılarla çalışan bir pazarlama danışmanlığı şirketi Ebiquity’nin Baş Strateji Sorumlusu Ruben Schreurs, “Geri dönüşü yok. Elon’un dün yaptığı açıklamaları geri çevirmesinin imkanı yok. Bu tabutuna çakılan son çiviydi” ifadelerinde bulundu. Dünyanın en iyi 100 reklamcısının 70'i ile çalışan Ebiquity, eylül ayında bunların sadece ikisinin X'te reklam verdiğini belirtiyor.

Hamas Elon Musk'ı Gazze'ye davet etti

 

İsrail, Gazze konusunda Musk ile prensipte anlaştı

 

OpenAl, CEO’sunu neden kovdu? Elon Musk’tan uyarı!