Türksat'ın 5A ve 5B uydularını da fırlatan Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX'in geçen hafta uzaya fırlattığı 49 Starlink uydusundan 40'ı yörüngesine ulaşamadı. 

Florida'da yer alan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki 39A Fırlatma Kompleksi'nde (LC-39A) SpaceX Falcon 9 roketiyle 3 Şubat'ta fırlatılan uydular, başlangıçta alçak Dünya yörüngesine ulaşmıştı.

Şirket, uyduların Dünya'nın yaklaşık 210 km. üzerinde, yerberi noktasındaki ilk yörüngede kontrollü uçuş gerçekleştirdiğini ve ilk kontroller sonrası hedeflenen yörüngelere ulaşmak için yörünge yükseltme manevraları yapılmasının beklendiğini belirtmişti.

Ancak cuma meydana gelen bir jeomanyetik fırtına, "önceki fırlatmalara kıyasla yüzde 50'ye varan oranlarda daha fazla sürtünmeye" neden oldu ve konuşlandırılan uyduların 40'ının Dünya çevresindeki hedeflenen nihai yörüngelerine ulaşmasını engelledi.

Şirketten yapılan ilk açıklamalarda 49 parçadan oluşan mini uydu filosundan 40'ının yörüngesinden çıkmış olabileceği bildirildi. 

İlerleyen saatlerde şirket ve şirketin CEO'su Elon Musk tarafından yapılan açıklamalarda 40 uydunun yörüngesinden çıktığı net bir şekilde ifade edildi. 

Starlink internet ağı projesi kapsamında uzaya yeni gönderilen bu uyduların, güneş fırtınasının atmosferi daha yoğun hale getirmesi sonucu oluşan aşırı sürtünmeden etkilenerek parçalandığı bilgisi paylaşıldı.

SpaceX'in yer kontrolörlerinin, düz panel uyduları bir tür hazırda bekletme moduna sokarak ve sürtünmeyi en aza indirecek şekilde uçurarak kurtarmaya çalıştıkları, ancak atmosferik çekimin çok güçlü olması nedeniyle uyduların daha istikrarlı bir yörüngeye tırmanamadığı kaydedildi.

'BENZERSİZ BİR DURUM'

SpaceX, konuyla ilgili "benzersiz bir durum" nitelemesinde bulunurken, her biri 260 kilo ağırlığındaki uyduların yörüngedeki diğer uydular veya yeryüzü için herhangi bir tehlike oluşturmadığını vurguladı.

SpaceX'in hala dünya yörüngesinde dönen ve farklı bölgelere internet hizmeti sağlayan 2 bine yakın Starlink uydusu bulunuyor. 

TÜRKSAT 5A ve TÜRKSAT 5B'Yİ DE UZAYA GÖNDERMİŞTİ

SpaceX geçtiğimiz yıl ocak ayında Türksat 5A'yı ve aralık ayında da Türksat 5B'yi Falcon 9 aracıyla uzaya göndermişti. 

SpaceX'in güncellemesine göre, 40 kadar Starlink uydusu, Dünya atmosferine geri dönecek ve atmosferde parçalanacak.

SpaceX, yüksek hızlı uydu internetini dünyanın her köşesine ve özellikle erişimin genellikle sınırlı olduğu yerlere getirmek amacıyla 2018'den bu yana 2 binden fazla Starlink uydusunu fırlattı.

Elon Musk'ın roketi kontrolden çıktı: Ay'a çarpacağı tarih açıklandı

 

Elon Musk, beyin çipinin insan testine yaklaşıyor

 

Elon Musk: İnsanları en kötü 10 yıl içinde Mars'a götürürüm