İlk olarak geçtiğimiz Mart ayında ülkelerin emniyet güçlerinden gelen talepleri açıkladığı şeffaflık raporunun ikincisini kamuoyu ile paylaştı. İlk açıklanan raporda teknoloji devinden en çok kullanıcı bilgisi talep eden ülke olan Türkiye, 2013'ün ilk altı ayına ait ikinci raporda
bu kez ABD’nin ardından ikinci sırada yer alıyor.
Microsoft’un çevrimiçi ve Skype gibi bulut hizmetlerine dair tüm veri taleplerini kapsayan raporda yazılım devine ulaşan istek sayısının 2012′ye kıyasla çok fazla değişmediği görülüyor. Belirtilene göre yılın ilk altı ayında Microsoft’a 66 bin 539 kişiyle ilgili toplam 37 bin 196 veri talebi iletilmiş. 2012 raporunu yıllık olarak yayınlayan şirket, geçtiğimiz yıl 137 bin 424 kişi için 75 bin 378 veri talebi aldığını açıklamıştı. 2013′ün ilk altı aylık dönemine ait sonuçlarını yıla oranladığımızda da 2012′ye oldukça yakın bir tablo çıkıyor.
Bu dönemde Microsoft’un abonelik bilgileri bazında veri taleplerine cevap verme oranında küçük de olsa bir düşüş olduğu görülürken, kolluk güçlerinden gelen istek sayısında Türkiye’nin birincilik koltuğunu ABD’ye bırakması dikkat çekiyor. Veri talep etmede ABD ve Türkiye’yi Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa izliyor.
Toplam kullanıcı bilgisi talebinin %77′sine cevap veren şirket, raporda Türkiye’den 7 bin 333 kişi için 6 bin 226 talep aldığını belirtiyor. Geçtiğimiz yıl toplamda 11 bin 434 başvuru yapan Türkiye’nin istek sayısında büyük bir değişme görülmezken, 2013′ün ilk altı ayında Microsoft’un abonelik bilgisi taleplerinin %75.1′ine cevap verdiği ifade ediliyor.
Türkiye’den gelen taleplerin %24.9′uyla ilgili veri bulunamaması dikkati çekerken diğer ülkelere nazaran ülkemizde çok fazla popüler olmayan Skype ile ilgili 8 kişi için sadece 2 talebin geldiğinin da altını çizmek gerekiyor. Sosyalmedya