Türkiye İnovasyon Haftası’na,10 binin üzerinde öğrenci damgasını vurdu. Konuşmacılar, Atatürk’ün inovatif kişiliğine değinince salonu dolduran öğrencilerden alkış tufanı koptu.İkinci günde katılımcı sayısı 20 bini aşarken, 3 günlük konferansa toplam katılımın 30 bini aşması bekleniyor.

Hürriyet'te Hülya Güler imzasıyla yer alan habere göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen İnovasyon Haftası’na 10 bini aşkın lise ve üniversite öğrencisinin ilgisi damga vurdu. Önceki gün başlayan ve yarın son bulacak ‘Gelecek İstanbul’da’ temalı 3 günlük konferansın ilk iki gününde katılımcı sayısı 20 bini aştı. Bunların yarısından fazlasını ise, Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrenciler oluşturdu. Hazırlık sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliği sonucunda sadece İstanbul’daki 138 liseden, 7 bin lise öğrencisi konferansa katıldı. Konferans alanında 54 üniversiteden 1000’i aşkın öğrenci ve akademisyenin çeşitli yarışmalarda dereceye girmiş projeleri sergilendi.

ATATÜRK'Ü ANLAMAK LAZIM

Katılımın ücretsiz olduğu konferansta öğrenciler dışında, TİM üyesi şirketlerin, Ar-Ge merkezlerinin, Teknoparkların temsilcileri ve serbest girişimciler de yer aldı. Türkiye İnovasyon Haftası Komite Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türkiye’nin 2023 hedefine inovasyon yoluyla ulaşacağına inandıklarını söyledi. Öztiryaki’nin “İnovasyonu iyi anlamak için Atatürk’ü çok iyi anlamış olmak lazım” demesi, salondan büyük alkış aldı. Bu alkışların ardından kürsüye çıkan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da Mustafa Kemal Atatürk’ün inovatif özelliklerinden söz etmesi öğrenciler tarafından bol bol alkışlandı.

DEMOKRASİ VE İNOVASYON

AB sürecinin kendisinin de önemli bir inovasyon ve barış projesi olduğunu belirten Bağış, “Artık dış ticaret ve inovasyon yolu sadece TEM’den değil, TİM’den de geçiyor. İnovasyonun doğru algılanması, geleceğe iyi hazırlanılması için Atatürk’ün de çok iyi anlaşılması büyük önem taşıyor. Örneğin Avrupa’nın ilk vizyonerlerinden biri Mustafa Kemal Atatürk’tür. Avrupa Birliği (AB) Atatürk’ün daha 1920’lerde öngördüğü bir barış projesidir. Dolayısıyla AB, vatandaşımızın yaşam standartlarını yükseltmek için bir reform ve inovasyon sürecidir. AB, vatandaşlarımızın demokrasimizin ortak kazancıdır. Bu yönüyle inovasyonu çok önemsiyorum. Çünkü demokrasisi topallayan bir ülkenin ekonomisinin felç olacağına inanıyorum.”

1000 PROJELİK INOVASYON PAZARI

Yıl boyunca TİM’in gerçekleştirdiği 17 tasarım yarışması ve 8 Ar-Ge yarışmasında seçilen 1000 proje de konferansın yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi’nde sergileniyor. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, özellikle öğrencilein ve gençlerin katılımının çok önemli olduğuna değinerek, “Bu gençler hiçbir şey yapmayıp sadece sergi alanındaki bir projeyi görse ve bundan ilham alsa bu bile yeter. Bu yılki konferans adeta bir inovsayon pazarına dönüştü” dedi.

20 ÖĞRENCİ CERN'E, 20'Sİ DE GOOGLE'A GİDİYOR

-TİM’in düzenlediği İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında 20 öğrenci İsviçre’deki bilimsel araştırma merkezi Cern’e gidecek.
-Öğrencilerin yoğun ilgisi nedeniyle 20 TİM yöneimi 20 öğrenciyi de ABD’deki silikon vadisine götürme kararı aldı.
-Hatta silikon vadisine gidecek 20 öğrenciden 10’u Google’da çalışacak. Konferansın açılış gününde konuşan GoogleX kurucusu Sebastian Thrun ile yapılan görüşme sonucunda, TİM’in bu isteği kabul edildi.
-Konferansa ilişkin bilgiler 5 kişilik bir sosyal medya ekibinin yönetimiyle, facebook, twitter ve instagram’da sürekli olarak yayınlandı. *Sosyal medya ekibi her bir oturumla ilgili olarak konferansın sosyal medya takipçilerine bir soru soruyorlar.
-En çok soruya doğru olarak cevap veren 2 kişi TİM’in Cern ve Google’a gidecek 20’şer kişilik öğrenci grubunda yer alacak.
-Konferansın ilk gününde 12 bin kişi katılım gösterirken, dün 10 kişi katıldı. Bugün de 10 kişinin daha gelmesi bekleniyor. Geçen yıl toplam katılım 15 bin olmuştu.
-Katılımın bu kadar yoğun olması nedeniyle yemek ve kahve aralarında yiyecek ve içecek satışı yapılan ünitelerin önünde uzun kuyruklar yer aldı.