Geliştiriciler her şarj edilmesinden sonra yeşil enerjiyi aylarca depolayabilen işlevsel kum pilinin yıl boyunca tedarik sorununu çözebileceğini bildirdi. Piller düşük kaliteli kum kullanılarak, güneş veya rüzgar enerjisinden sağlanan, ucuz elektrikten elde edilen ısı ile şarj ediliyor. Kum, ısıyı yaklaşık 500 santigrat derecede depoluyor ve enerjinin daha pahalı olduğu kış aylarında evleri ısıtabiliyor.

Finlandiya özellikle yaklaşan soğuk ve uzun kış ayları yaklaşırken ısı ve ışık kaynakları hakkında, hem politikacıları hem de vatandaşları endişelendiren orunlara çözüm arıyor.

Araştırmacılar bu sorunu aşmak için batı Finlandiya'daki küçük bir elektrik santralinde söz konusu endişelerin bazılarını giderme potansiyeline sahip yeni bir cihaz geliştirdiler.

Ticari aşama tamamlandı

Gri bir silo içine yaklaşık 100 ton inşaat kumu konuluyor. Bu kum yığını, en çok ihtiyaç duyulduğu zaman için güç depolamanın basit ve uygun maliyetli yolunu oluşturuyor.

İklim değişikliğinin yanı sıra fosil yakıt fiyatlarındaki hızlı artışın yenilenebilir enerji üretimine yapılan yatırımları büyük ölçüde artırdığı biliniyor.

Ancak yeni güneş panelleri ve rüzgar türbinleri ulusal şebekelere hızla eklenebilirken bu ekstra kaynaklar aynı zamanda büyük zorluklar da getiriyor. En zor soru elektrik kesintisi ile ilgili. Zira yeterli güneş yokken ve rüzgar esmiyorken ışıkları nasıl açık tutabilirsiniz?

Bu sorunlara en açık yanıt, şebeke daha yeşil veya daha çevre dostu hale geldikçe enerji gereksinimlerini depolayabilen ve dengeleyebilen büyük piller olarak veriliyor.

Şu an pillerin çoğu, pahalı olan, büyük karbon ayak izine sahip ve yalnızca sınırlı miktarda aşırı güçle başa çıkabilen lityumdan yapılıyor.

Ancak Kankaanpää kasabasında, genç Finli mühendislerden oluşan bir ekip depolama sorununu düşük maliyetli ve düşük etkili bir şekilde çözebileceğine inandıkları kumdan yapılmış pilin ilk ticari aşamasını tamamladı.

Ürünü geliştiren Polar Night Energy'nin kurucularından Markku Ylönen yaptığı açıklamada “Mevcut yeşil elektrikte bu kadar yüksek bir dalgalanma olduğunda, onu gerçekten hızlı bir şekilde depolamış olmamamız gerekiyor” dedi.

Cihaz, düşük maliyetli elektriğin dirençli ısıtma (elektrikli ısıtıcının çalışma sıcaklığı) yoluyla kumu 500 dereceye kadar ısıttığı, bölgesel ısıtma sistemini çalıştıran Vatajánkowski elektrik santraline kuruldu.

Santralde ısı eşanjörü vasıtasıyla kumda dolaşan sıcak hava üretiliyor.

Isıyı depolamak için oldukça etkili bir ortam sağlayan kum, zaman içinde çok az ısı kaybediyor. Geliştiriciler, cihazlarının kumu birkaç ay boyunca 500 derecede tutabileceğini söylüyor.

Japonya sınırsız temiz enerji için okyanusa türbin kuruyor

 

'Dondur-çöz' batarya teknolojisiyle enerjide büyük adım