1 Şubat 2014 tarihinde başlayan kredi kartlarına belli ürünlerde taksit yasağı getirilmesinin ardından esnaflara ve kurumsal kart sahiplerine sevindirici bir haber geldi. Bugüne kadar hediye çeki sistemiyle aşılmaya çalışılan cep telefonlarına taksit yasağı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tarafından kaldırıldı.
BDDK bir süre önce taslağını görüşe açtığı düzenleme Resmi Gazete’te dün yayımlandı. Buna göre hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak. Yönetmelikten esnafa ise müjde çıktı. Esnafın kullandığı kurumsal kartlara ‘sıfır taksit’ uygulaması kaldırıldı ve 9 taksit getirildi.
 
CEP, KUYUMCULUKTA TAKSİT YOK
 
Başta cep telefonlarına taksit yasağı getirilmesine yönelik düzenlemeler 2013 yılının son günü Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Uygulama 1 Şubat 2014 tarihinde başladı. Cep telefonlarına taksit yasağı hediye çeki sistemi ile aşılmaya çalışıldı. Cep telefonu bedeli kadar hediye çeki alınıp bu hediye çeki üzerinden taksitlendirme uygulaması artık yapılamayacak. Yönetmeliğe göre mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemeyecek. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak.
 
ESNAFA TAKSİT İMKANI
 
Yönetmelikte esnafa da müjde geldi. Esnafın kullandığı kurumsal kredi kartları için “sıfır taksit” uygulaması kaldırıldı. Ancak 9 aylık taksit sınırı devam edecek. Esnaf örneğin yemek ücretlerini 9 taksitle ödeyebilecek. 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğü giren yönetmelikten esnaf olumsuz etkilenmişti. Bunun üzerine de BDDK yönetmelikte değişikliğe gitti.