Facebook şirketi dün yaptığı açıklamada, İran Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (IRIB), 2011 yılından bu yana gizlice internet üzerinden İran yanlısı mesajlar yayınlayıp İngiltere ve ABD gibi ülkelerde seçmenleri hedefleyen yüzlerce sahte sosyal medya hesabı kullandığını belirtti.

Facebook “koordineli sahte davranış” gösterdiği gerekçesiyle askıya alınan hesaplara ilişkin yayınladığı aylık raporunda, geçtiğimiz haftalarda IRIB ile bağlantısı olan bir ağ da dahil olmak üzere toplamda sekiz ağın kaldırıldığını duyurdu.

Reuters haber ajansının aktardığı bilgilere göre, Facebook Siber Güvenlik Politikaları Müdürü Nathaniel Gleicher yaptığı açıklamada, IRIB ağının daha önceden saptanan İran merkezli yanlış bilgilendirme kampanyalarıyla “önemli bağlantıları” olduğunu ancak o sıralarda IRIB’ın bu operasyonlardan doğrudan sorumlu olup olmadığını söylemek için erken olduğunu düşündüklerini belirtti.

Başkanı, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından atanan IRIB yetkilileri, Reuters’ın yorum yapma talebine cevap vermedi. İranlı yetkililer geçmişte, koordineli bir şekilde yanıltıcı kampanyalar yürütme iddialarını “gülünç” olarak nitelendirmişti.

Gleicher, IRIB’ın Facebook ve fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’daki 500’den fazla hesabı, genelde yerel çatışmaları ya da bölgedeki ABD eylemlerine yönelik eleştirileri konu alan mesajlar yayınlamak için kullandığını söyledi. Gleicher “Bunlar genel olarak İran’ın jeopolitik çıkarlarına uygun hikayelerdi” dedi.

Sosyal medya sitelerinin içeriğini analiz etmede uzman olan Graphika şirketi araştırmacıları, IRIB hesaplarını Facebook tarafından askıya alınmadan önce inceleyen kişilerdi. Bu araştırmacılar daha önceden belirlenen bazı faaliyetlerin, 2012 yılına dayandığını ve ABD’de Cumhuriyetçilerin ön seçimlerini hedeflediğini belirtti.

Söz konusu araştırmacılar bu olayın ardından iki yıl sonra ağ üzerindeki diğer hesapların İngiltere’den ayrılmaya çalışan İskoçya’nın, bağımsızlık referandumunu desteklemek için bir dizi sahte kişi, fotoğraf ve çizim kullandığına işaret etti.