“Ben gerçek bir insanım, Mark Zuckerberg’in ablası değil!” Silikon Vadisi’nin elli güçlü ismi arasında sayılan Randi Zuckerberg (32), bir röportajında kendisinden sürekli Facebook’un kurucusu, kardeşi Mark Zuckerberg’in ablası olarak bahsedilmesine böyle isyan etmişti. Facebook’un kurucu kadrosunda pazarlama müdürü olarak altı yıl çalışan Zuckerberg, sonunda kendi kanatlarıyla uçmaya karar verdi. Facebook’tan 2011’de ayrılarak “Zuckerberg Media”i kuran Randi Zuckerberg, şimdi Birleşmiş Milletler, Conde Nast gibi markalara canlı video içeriği üretiyor.
Randi ve ondan iki yaş küçük kardeşi Mark, aynı yıllarda Harvard Üniversitesi’ndeydi. Randi psikoloji okurken, kardeşi dünyayı değiştirecek projenin ilk adımlarını atıyordu. Randi 2003’te mezun oldu, Mark ise kısa süre sonra okulu bıraktı... Randi önce New York’ta bir reklam şirketine girdi, ardından bir finans programında senede 32 bin dolar maaşla prodüksiyon asistanı olarak  çalıştı. Mark, Facebook için 12.7 milyon dolar yatırım aldıktan sonra 2005 yılında ablasına iş teklif etti.
İyi teklif, iyi kardeş
Randi, Facebook’un o zamanlar “üniversite kampüsünü andıran” ofisini ziyaret ettikten sonra işi kabul etti. İki Zuckerberg’in maaş pazarlığı ilginçti. Mark bir kâğıda maaş ve hisse  miktarını yazdı. Randi, hisselerin üzerini çizdi, iki kat fazla maaş istedi! Mark, sayıların üzerini sildi, ilk teklifini tekrar yazarak kâğıdı geri uzatırken “İnan bana, istediğini zannettiğin şeyi istemiyorsun” dedi.
 Mark’ın o gün Randi’ye zorla verdiği hisseler Facebook 18 Mayıs 2012’de halka  açıldığında 100 milyon dolar değerindeydi.
 Randi Zuckerberg kârlı pazarlığın ardından Facebook’un ilk 24 çalışanından biri olarak işe başladı. Bir yandan şirketin sözcülüğünü yapıyor, bir yandan da şirketin tanınırlığını artırmak için uğraşıyordu. Facebook’un canlı içerik yayınladığı Facebook Live projesini o geliştirdi. Şirketi ziyarete gelen ünlülerle yaptığı röportajlar bir süre sonra sitenin en popüler ürünlerinden biri haline geldi. Randi bu vesileyle Bono, Bill Gates, Tony Blair, Barack Obama gibi isimlerle röportajlar yaptı. 2010 ara seçimleri sırasında ABC ile ortak yaptığı Facebook yayınlarıyla Emmy ödülüne bile aday gösterildi.
Neler yapıyor, neler?
 Randi Zuckerberg için Facebook Live, kendi deyimiyle, sadece Facebook için değil kendi hayatı için de bir dönüm noktası oldu. Facebook’da bürokrasi gittikçe artıyordu, kendi başlattığı projelerin başkalarına verilmesinden rahatsızdı. Mark Zuckerberg’in kardeşi olarak yaşamaktan sıkılmıştı. Oğlunun doğumu ise altı yıl boyunca haftada yedi gün çalıştığı “Facebook dışında bir dünya olduğunu fark etmesini” sağladı. Sonunda 2011 yılında kendi vizyonunu kendi yönetmek için şirketten ayrıldı.
Randi Zuckerberg,  profesyonel hayatının ikinci bölümünde Zuckerberg Media’yı kurdu.
Şirket 2011’de Silikon Vadisi’ndeki girişimcilerin hayatını anlatan bir ‘reality show’un prodüktörlüğünü üstlendi. Ancak program reyting alamayınca yayından kaldırıldı.
Zuckerberg Media en çok Clinton Global Initiative, Cirque du Soleil, BM, CondÈ Nast ve Bravo gibi dünyaca ünlü kurum ve kuruluşlar için video içeriği üreterek adından söz ettirdi. Randi Zuckerberg’in sıradaki projesi ise kendi talk show programına sahip olmak. Zuckerberg lotodan ikramiye kazanmış gibi hissettiğini söyleyerek “Bu muhteşemliğin her dakikasının tadını son ana kadar çıkacağım” diyor.

Bir zamanlar Silikon Vadisi’nde internet gaflarıyla ünlü olan Zuckerberg’in şimdi sosyal medya kullanımı ile ilgili tavsiyeler veriyor olması dikkat çekiyor. Defalarca internete komik kostümlerle şarkı söyleyen videoları düşen, Twitter’da bar çalışanlarına kızdığı tweet’ler elden ele dolaşan Zuckerbeg, o yıllarda şirkete ve kendi markasına karşı olan sorumluluğunun yeteri kadar farkında olmadığını itiraf ediyor. Şimdi ise “İnsanlar benim hatalarımdan bir şeyler öğrenebilir” diyor.

Daha az internet kullanın
Randi’nin internet ve sosyal medya kullanımı ile ilgili tavsiyelerinden bazıları şöyle:
- Kendi hayatımda teknoloji  kullanımını  sınırlamak için elimden geleni yapıyorum.  Geceleri telefon yan odada duruyor. e-postaya altı dakika yerine altı saatte cevap verince dünyanın sonunun gelmediğini gördüm.
- İşte ve özel hayatımızda farklı kimliklere sahip olma lüksümüz yok. O yüzden sosyal medyaya yazdığınız her şeye çok dikkat etmeniz gerekiyor. İnternette ilk  kural  söylediklerinizin ve yaptıklarınızın sorumluluğunu taşıyabilmek.

Broadway müzikalinde oynayacak
Randi Zuckerberg  biraz daha iyi piyano çalsaydı belki de sosyal medya dünyasının yanından bile geçmeyecekti.  Çocukluğundan itibaren piyano dersleri alan, iki yaşından itibaren bağıra bağıra Tina Turner şarkıları söyleyen Zuckerberg’in Harvard Üniversitesi’nde ilk tercihi müzik okumaktı. Ancak piyano  tekniği yeteri kadar iyi olmadığı için geri çevrildi.  Yine de “Randi Jayne” sahne adıyla şarkı söylemeye devam etti.  Silikon Vadisi’nde de amatör müzk grubuyla konserler verdi. Bir röportajında en büyük hedefleri arasında Broadway’de şarkı söylemek olduğunu açıklayan Zuckerberg, şimdi bu hayaline kavuşuyor. Tony  Ödüllü “Rock of Ages”  müzikali beşinci yıl tanıtım kampanyası  için Randi Zuckerberg’i davet etti. Genç kadın 14-28  Mart tarihleri arasında müzikalde sahne alacak.

Sosyal medyanın kurallarını yazdı
En son kasım ayında çıkardığı iki kitapla adından söz ettiren Randi Zuckerberg, daha önce DotComplicated isimli bir sitede internet ve sosyal medyada görgü kuralları üzerine yazılar kaleme alıyordu., Randi bu çalışmayı aynı isimle kitaplaştırdı. Zuckerberg’in aynı dönemde çıkardığı ikinci kitap da sosyal medya kullanımı ile ilgiliydi. “Dot” isimli çocuk kitabında internetle içli dışlı büyüyen çocuklara bunun dışında da renkli bir dünya olduğu anlatılıyor.