Teknolojinin gelişmesiyle birlikte cep telefonu kullanımında ciddi bir şekilde artış yaşanmıştır. Bu durum özellikle mobil cihazlar üzerinden İnternet kullanımına geçildikten sonra daha da artış göstermiştir. Şuanda kaç yaşında olduğu fark etmeksizin herkesin elinde olan mobil cihazlar, hayatın kolaylaşmasına yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda çok faydalı uygulamaları sayesinde birçok zorlu işin kolaylıkla yapılabilmesine imkan tanımaktadır.

Mobil cihazların hayatımızda yer almaya başlamasıyla birlikte çok faydalı aktivitelerin yapılabilmesi mümkün olmakla birlikte hayatımıza yeni giren bazı terim ve uygulamaların da anlaşılabilmesinde sıkıntı yaşanabiliyor. Bu durumun yaşanıyor olması, hem kuşak farkından dolayı hem de yeni neslin bazı terim ve uygulamaları tam olarak anlayamamasından kaynaklanabilmektedir. Bununla birlikte bazı teknik bilgilerin de yetersizliğinden dolayı çeşitli sıkıntıların ortaya çıkması muhtemeldir. Bu terimlerden en yaygın kullanılan fakat tam olarak cevabı alınamayan konuların başında ise "fastboot modu" gelmektedir. Peki, fastboot modu nedir?

Fastboot modu, Android sisteminde bazı düzenlemeler yapılmasına müsaade eden özel bir teşhis ve mühendislik protokolüdür. Oldukça kullanışlı olmasına rağmen çoğu kullanıcı tarafından bilinmiyor olması ne yazık ki birçok işlemin de yapılamamasına neden olabilmektedir. Bundan dolayı bu konuyla ilgili gerekli olan ayrıntıların incelenmesi ve her android cihazı kullanıcısı tarafından biliniyor olması oldukça önemlidir. 

Android cihazların kullanılabilmesi için çok sayıda farklı modların olduğu bilinmektedir. Bu modları bilmeniz, aynı zamanda cihazın kullanımını kolaylaştıracağından dolayı oldukça önemlidir. Genel olarak bakıldığında çok sayıda mod bulunuyor olmasına rağmen en fazla kullanılan ve ihtiyaç duyulan modların başında da Fastboot modu gelmektedir.

Fastboot modu sayesinde sistemde yer alan dosyalar üzerinde ortaya çıkan arızaların giderilmesi mümkündür. Bu sayede çok kolay bir şekilde arızaların ortadan kaldırılması ve cihazınızın ilk günkü gibi kullanmaya devam etmeniz mümkün olacaktır. Özellikle basit ve çözülmesi kolay olan sorunların bu şekilde ortadan kaldırmanız aynı zamanda sizi mutlu edecektir.

Bununla birlikte Android cihazlarda zaman zaman ortaya çıkabilecek yazılımsal arızalarında da olduğu bilinmektedir. Özellikle yeni güncellemeler sonucunda ortaya çıkabilecek bu tür arızalar zaman zaman kendiliğinden de ortaya çıkabilmektedir. Bu yazılımsal arızaların onarılmamasından dolayı cihazın farklı sorunları olacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu sorunların hızlı ve kesin bir şekilde çözüme kavuşması ise sizin için oldukça büyük bir avantaj olacaktır. 

FASTBOOT’A NASIL GİRİLİR?

Fastboot modunun ne olduğuyla ilgili bilgi verdikten sonra sırada ki soru olan "Fastboot’a nasıl girilir?" sorusunun cevabını verebiliriz. Bu modun kullanılabilmesi için ilk olarak cihazınızın Android olması gerekmektedir. Android olmayan cihazlarda kullanılması mümkün değildir. 

Fastboot modu, ayrıca her model ve markaya göre farklı giriş şekilleri olan bir sistemdir. Bazı marka ve modeller için uygulanan girişler diğerleri için geçerli olmayabilir. Fastboot modunda çalıştırılabilecek bazı telefonlar şunlardır;

* Samsung

* Sony

* Nexus

* Huawei

* LG

* Xiaomi

Bu marka telefonlar en fazla kullanılanlar olduğundan dolayı rahatlıkla bu modu kullanabileceksiniz. Ayrıca bunların dışında kalan android cihazlar içinde Fastboot modunu çalıştırabilmeniz mümkündür.

Fastboot modu, her cihazda farklı şekilde çalıştığından dolayı farklı versiyonları bulunmaktadır. Ama genel olarak bakıldığında android cihazların üzerinde bulunan tuşlara ortak bir şekilde basılarak uygulanan bir kombinasyon ile aktif hale gelebilmektedir. Bununla birlikte tüm cihazlarda fastboot moduna giriş yapmadan önce mutlaka telefonu tamamen kapatmanız gerekmektedir. Ayrıca yeteri kadar şarjının olması konusunda da dikkatli olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Bunun için örnek verecek olursak, Samsung model cep telefonlarında fastboot moduna giriş yapabilmek için; telefonu kapattıktan sonra ‘Güç’ düğmesi, ‘Ses Kısma’ ve ‘Home’ tuşlarına aynı anda basılı tutmanız yeterli olacaktır.