Apple ile FBI arasında süren şifre geriliminde, FBI yetkililerinin kilidi kıracak bir yöntem bulduklarının açıklanmasının ardından, Apple yöntemin ne olduğu hakkında bir fikirlerinin olmadığını belirtti.

ABD’de gerçekleşen San Bernardino saldırılarının ardından patlak veren FBI-Apple mücadelesiyle ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Milliyet'te yer alan habere göre, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), San Bernardino saldırısında 14 kişiyi öldüren Syed Rizwan Farook’un cep telefonu kilidini Apple’ın desteği olmadan açmanın yolunu bulduklarını açıkladı. ABD Adalet Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada Apple’ın FBI’a yardımcı olması hükmüne varmış, ancak Apple bu karara şiddetle karşı çıkarak bu uygulamanın ‘tehlikeli bir emsal’ oluşturacağını savunmuştu.

‘Veriler engellenebilir’

Dün yapılan açıklamada ise Savcılık, ‘dışarıdan bir tarafın’ Apple’ın desteği olmadan iPhone cep telefonunun şifre sisteminin devre dışı bırakılabileceği bir yolun bulunduğunu açıkladı. Teknoloji devi Apple’ın avukatları ise yaptıkları açıklamada, FBI’ın iPhone’un kilidini açmak için buldukları yöntemin ne olduğuna dair herhangi bir fikirleri bulunmadığını belirtti. Avukatlar, hükümetin iPhone’un olası zayıf noktalarını şirketle paylaşmasını umduklarını ifade etti. 
Eğer FBI, telefonun şifreleme sistemine yanlış bilgi girerse, telefondaki verilere erişim tamamen engellenebilir. Bir diğer kötü olasılık ise telefonun şifrelerinin yanlış girilmesiyle sonuçlanan verilerin tamamen silinmesi ihtimali. FBI, konu üzerinde incelemelerini sürdürdüklerini açıkladı. Apple ile FBI arasında görülmesi beklenen duruşmanın Adalet Bakanlığı’nın talebiyle ertelendiği belirtiliyor.