TEKNOSA Genel Müdürü Bülent Gürcan’da iş dünyasının, ekonomistlerin dönem dönem çizdiği karamsar tablodan eser yok. Gürcan, kısa sürede taşların yerine oturacağına inanıyor, “Yılın ilk yarısında sektör 16.1 büyüdü. Son 4 aydan da beklentimiz yüksek” diyor. Zaman zaman piyasada iniş çıkışların olabileceğini vurgulayan Gürcan, “Artık teknolojisiz hayata geri dönüş yok. Aç da yaşanmaz, telefonsuz da” diye ekliyor. Gürcan’la teknolojide son trendleri ve sektördeki gelişmeleri konuştuk.

İki seçimli, sürprizli bir yıl geçiriyoruz. Elektronik perakendesi için zor bir yıl mı 2015?


Elektronik perakende sektörüne baktığımızda Türkiye’nin pozitif büyümesinin olduğu her yıl, yani 2000 yılından bu yana elektronik perakendesi büyüyor. Biz son 5-6 yıldır hep ‘zor bir yıla giriyoruz’ diye düşündük ama bu yıllar hep bizim için iyi yıllar oldu. Sektörün büyümesi hep 16-20’lerdeydi. Bu yıla da ‘zor’ geçecek diye başladık ama ilk 6 ayda sektör yüzde 16.1 büyüdü.

LOKOMOTİF YİNE 'CEP'LER

Büyümeyi ne sırtladı?


Büyümenin yine en büyük kısmı yüzde 26’yle cep telefonundan geldi. Onu da küçük ev aletleri takip etti. Yeni teknolojiler, yeni televizyonlar 4K’lar da tüketimi tetikledi.

ÖNEMLİ BİR ETKİ GÖRMEDİK

Kurdaki artışın mağazalara etkisi oluyor mu?


Benim perakendeyi bu kadar çok sevmemin sebebi çok anlık, günü gününe yaşayan bir sektör olması. Havanın güneşli veya bulutlu olması, doların günlük zıplaması bizi etkiliyor. Ama açıkçası bu ara doların arttığı günlerde biz mağazalarda önemli bir etki görmedik. Bu da Türk toplumunun bu tarz iniş çıkışlara alışık olmasından kaynaklanıyor sanırım.

HEDEF 3.2 MİLYAR CİRO

Sektörün büyüme hızı, sizin yılsonu hedefleriniz değişir mi bu durumda?


Bu yıl Türkiye'de yüzde 3 civarında bir büyüme beklentisi var. Dolayısıyla biz iyimserliğimizi sürdürüyoruz. Önümüzde bir seçim dönemi var, kurda bir hareket var ama biz yine de yılsonuna kadar bu büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz. Sektörün yılı yüzde 10-15 civarında bir büyümeyle yılı kapatacağını tahmin ediyoruz. Biz de 3.2 milyar TL ciro hedefi doğrultusunda gidiyoruz. Planlarımızda bir değişiklik yok.   

Orta vadede ne olur?

En azından 2020 yılına kadar sektörün yüzde 10’lar civarında büyüyeceğini öngörüyoruz.


Selfie çubuğu çılgınlığı

Selfie çubuğunun pabucu dama atılır mı?


Sanmam, adet satışlarımızda selfie çubuğu ilk 5 içinde.

Yeni satın almalara hazırız

Teknoloji perakendesi bugüne kadar pek çok satın almaya sahne oldu. Teknosa nasıl bakıyor satın almalara?


Yabancı zincirler 2005 yılından itibaren Türkiye’ye girmeye başladılar. İki markayı da zaten biz satın aldık. Sektörde tekrar böyle bir hareket olduğunda Teknosa her zaman yeni bir satın almaya hazır. Her zaman fırsatları değerlendirebiliriz. Ancak şu anda böyle bir durum olduğuna dair bir duyumumuz yok.

Mağazalarda ‘köprü trafiği’

Giyim perakendesinde mağaza metrekareleri büyüyor.. Sizde nasıl?


Biz Teknosa olarak en başından beri hep esnek formatları tercih ettik. Alsancak’ta 56 metrekare mağazamız da var 6500 metrekarelik Cevahir mağazamız da. Biz hep diyoruz ki müşteriyi tanırsan köprü trafiği gibi trafiğin olur. Biz şirket olarak önce müşteriyi tanıyıp ona göre mağaza açıyoruz.

Trend ‘takipçi oyuncaklar’

Son dönemde ‘giyilebilir teknolojiler’ gündemde. Teknosa’da ‘giyilebilir’ neler var. Türk tüketici ilgileniyor mu bu yeni teknolojilerle?


Bilekliklerimiz saatlerimiz, drone dediğimiz oyuncaklarımız, takılabilir outdoor kameralarımız var. Instagram’da drone’la çekilmiş fotoğraflar, videolar başladı. Şimdi yepyeni ürünler geliyor. Bilekliğinizde Drone’unuzu ayarlıyorsunuz sizi takip ediyor. Bisikletle giderken sizi takip eden bir cihaz var ve önden, arkadan nasıl isterseniz resminizi çekiyor. Yakında bu geliyor. Şu anda dünyada müthiş bir drone çılgınlığı var. İkinci telefon yolda

Kendi markanızla çıkardığınız bileklik ve telefonunuz var. Tüketici sevdi mi Preo’yu?

Çok iyi gidiyor. Gidişatı gördükten sonra yeni telefon üzerine çalışmaya başladık. P2’yi de ekim-aralıka yetiştirmeye çalışıyoruz. Seçimde istikrar ortamı yeniden sağlanır

Dolar artıyor, dünyada da kriz beklentisi var… Sizin kriz senaryonuz veya B planınız var mı?


Bizim bir felaket senaryomuz yok. Taşların yerine oturacağına inanıyoruz. Eylül güzel başladı. Önümüzde okul açılış sezonu var, bayram var. Bunlar bizim için çok önemli zamanlar. Önümüzdeki 4 aya çok olumlu bakıyoruz. Seçimlerde bir istikrar ortamı sağlanacağını düşünüyoruz. Tamam kriz senaryoları konuşuluyor ama her şeyin internete bağlandığı bir ortamda teknoloji ihtiyacının önüne geçileceğini sanmıyorum.

Peki dolara ilişkin bir tahmininiz var mı?

Dolar biraz artacak gibi görünüyor. Net tahminlerimiz yok. Biz bütün alımlarımızı TL olarak yapıyoruz. Kurları da fiyatlara yansıtmadık. 

Daha çok yolumuz var

Perakende sektöründe genel bir tedirginlik var. Siz nasıl bu kadar iyimsersiniz?

Biz hep iyimser tabloya bakıyoruz. Türkiye hala çok genç. Bizim bugün internet penetrasyonumuz yüzde 54. Avrupa’da bu oran yüzde 70-80’lerde. Gidecek çok yol var. Türkiye’de her yıl 600 bin evlilik yapılıyor. Yeni evlenenler evlerine beyaz eşya alacak, cep telefonları şekil değiştirmeye devam edecek. Bir kriz olsa bile hepimiz borsayı takip etmeye devam edeceğiz. Hayat devam ediyor olacak. Bir miktar kısılmalar olsa da biz bu cihazlar olmadan, iş yerlerimize bilgisayar almadan hayatımızı sürdüremeyiz.

Tablet gitti fablet geldi

Türkiye’de telefonların ‘akıllanma’ durumu nasıl?


Avrupa’da akıllı telefonların toplam cep telefonuna oranı yüzde 66. Türkiye’de ise bu oran yüzde 51. Tabii bu durum biraz tablet pazarını etkiliyor. Tablet pazarında bir miktar küçülme var. Yerini Fabletler yani tablet gibi büyük ekranlı telefonlar alıyor.

10 dakikada 36 ay kredi

Cep telefonuna gelen taksit kısıtlamasının esnetileceği gündeme geldi… İyi olur mu sizin için?


Geçen yıl taksit kısıtlamasından sonra cep telefonu bayileri bir miktar organize perakendeden pay almışlardı. Ancak biz bankalarla yaptığımız anlaşmalarla, 10 dakika içinde 36 aya varan krediler vererek bu açığı kapattık. Toplam ciro içinde kredili satışlarımız içindeki payı yüzde 10’a ulaştı. Gittikçe de artıyor ancak tabii ki burada bir sınırlama olmasını tercih etmiyoruz. Aslında şu anda tüketici kredileriyle ortama uyum sağladık. Ama sınır kaldırılırsa mutlaka bunun olumlu bir yansıması olur.

Tüketici için önemli olan 10 lira değil!

Sizin sektörünüzde kıran kırana bir fiyat rekabeti var gibi görünüyor. Tüketici çok mu ‘fiyat odaklı’?


Fiyat önemli ama Teknosa’nın en önemli avantajı güven. Sadece fiyata dayalı bir iş yaparsanız orta vadede kaybedersiniz. Hiçbir konuda ben en ucuzum diyerek yaşayabilen bir firma yok. Eğer tüketicinin yanındaysanız tüketici vereceği 10 lira fiyat farkına bakmıyor. Bence müşterinin sizi yanında hissetmesi fiyat kadar değerli.

E-ticarette durum nasıl?

Bu yıl bizde büyümenin lokomotifi e-ticaret tarafından geldi. Teknosa.com yüzde 20 büyüdü. Toplam ciro içinde e-ticaretin payı da yüzde 13’e ulaştı.