Yeni kurulan İngiltere merkezli Aerofoil Energy şirketiyle işbirliğine giden Williams Advanced Engineering, gıdaların teşhir edildiği “açık buzdolapları”nın, soğuğu hapsederek dışarı vermemesini sağlayacak bir çözüm geliştirmiş. Marketlerde ortamın soğumasına ve fazladan enerji harcanmasına yol açan bu sorunu gidermek için, Formula 1 araçlarında kullanılan aerodinamik çözümlerden yararlanan Williams, ilk denemelerin başarılı olduğunu belirtiyor.

Yüzde 30 tasarruf

Söz konusu çözüm, market raflarına sonradan takılan aerodinamik parçalardan oluşuyor. Bu parçalar, sonradan monte edilebildiği gibi üretim aşamasında da kullanılıyor. Parçalar, dolabın üst kısmından üflenen soğuk havanın, doğrudan ürünlerin üzerine gelecek şekilde yön değiştirmesini sağlıyor ve böylelikle soğuk hava dolabın açık kısmından ortama karışmıyor.

İlk etapta İngiltere’deki market zinciri Sainsbury’de denenmeye başlanan sistemin, marketlerin iç mekan ısısını düşürmeyeceği, bununla birlikte dolaplarda kullanılan elektrik enerjisinden yüzde 30 dolayında tasarruf sağlayacağı belirtiliyor. Nitekim elektrik masraflarının, süpermarket işletme giderlerinde önemli bir pay oluşturduğu biliniyor.