Avrupa uydudan hız takibini tartışıyor. Avrupa Birliği, trafik kazalarını engellemek için hız sınırını aşan otomobilleri uydu üzerinden uzaktan kumanda ile frenlerine basarak yavaşlatmayı planlıyor. Hız Uyumluluğu İstihbaratı'nın ürettiği yeni bir program olan tasarı, karayollarında yaşanan can kayıplarını sıfıra indirmeyi planlıyor.
ÖNCE UYARACAK
Araçların hızı, yerleştirilecek cihaz sayesinde uzaktan kumanda edilebilecek.
Aracın içine yerleştirilen kamera hız limitlerini görerek, uyduya bildirecek. Uydu kendine gelen sinyaller sayesinde hız limitlerini aşan araçları direkt görebiliyor. Aracın hızını öğrenen uydu sistemi, hız limiti aşıldığında sürücüye önce hızını düşürmesi için alarm gönderecek. Uyarıya uyulmazsa frene basılacak.  
Avrupa Komisyonu'nun Eylül'de görüşeceği yasa tasarısı kıtada gündem yarattı. İngiltere'de tartışma yaratan tasarı için Ulaştırma Bakanı Patrick McLoughlin, "Asla kabul edilemez" dedi.
ÖZGÜRLÜĞE AYKIRI OLUR
AB'de her yıl 30 bin kişi trafik kazasında ölüyor. Ancak McLoughlin, İngiltere'nin iyi bir güvenlik politikasına sahip olduğunu savunarak, bu durumun kişisel özgürlüğe saldırı olduğunu kaydetti. Her yıl yaşanan 6 bin ölüm, hız kurallarına uyulmamasından kaynaklanıyor.