Bilişim konusunda uzman ve dün­yanın en büyük araştırma şirketleri­nin arasında gösterilen IDC (Inter­national Data Corporation), Türkiye pazarıyla ilgili tahminlerini geçen haf­talarda açıkladı. Türkiye'deki kamu kurumlarının ve en büyük şirketlerinin bilişim teknolojisi uzmanları ve yöneti­cileriyle yürütülen görüşmeler sonu­cunda elde edilen veriler, Microsoft'un Türkiye ofisinde (Her yıl faklı bir kuru­mun ofisinde açıklanıyor) açıklandı. IDC, bu verileri şirketlerin ve devlet ku­rumlarının yapmayı planladıkları bilişim yatırımları ve bilişim şirketlerinin açıkla­dığı rakamlar üzerinden elde ediyor. Tah­minler, bilişim sektöründeki iş fırsatlarını da ortaya koyuyor.
IDC Türkiye tahminlerinde; mobil cihaz satışında daralmadan, veri merkezi ve bulut teknolojisi konusunda yatırımlara vurgu ya­pılıyor. Bunun da sektörde önemli değişimlere sebep olacağı görülüyor. Özellikle donanım satışının daralması, servis gelir­lerini artırmak isteyen şirketlerin rekabetine sahne olmayı da beraberinde getirecek.
 
VERİ TÜKETİMİ ARTIYOR
Türkiye’de kişi başına düşen veri tüketimi artmaya devam ediyor. Telekom şirketleri başta olmak üzere özellikle kurumların başta olmak üzere veri tüketimi artıyor. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumun (BTK) verilerine göre, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde 3G abo­ne sayısı 56.78 milyona ulaşırken; 3G hizmetiyle bir­likte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizme­ti alan mobil geniş bant abone sayısı da 31.1 milyo­na yükselmiş durumda.
2014 yılı üçüncü çeyreğinde toplam mobil in­ternet kullanım miktarı ise 89.940 Terabyte olarak açıklandı.
Artan veriler kadar, bu veriler ışığında müş­teri analizi yapacak insanlara yani veri ma­denciliği yapacak uzmanlara da ihtiyaç artı­yor. Bu yüzden sosyal bilimler ve matematik konusunda aynı anda yetkinlik kazanan in­sanlara da ihtiyacının giderek arttığı bir ger­çek.
Kısacası artık yeni akımları takip edecek mühendis değil, iyi yetişmiş sosyal bilimci­ler gözde... Veri madencileri, yığınlar ara­sındaki verileri okuyarak müşteriyi doğru ta­nımlama şansı sunacak. Bu konuda SMS ve e-posta ile tanıtım konusunda atılacak yanlış bir adım sonucunda şirketleri 2015 yılında büyük cezalar bekliyor. Müşterilerin beklentileri tanım­lanırken "izinli tanıtım" konusunda uzman şirketlerin sayısı ar­tacak. Uzman desteği almayan şirketler ise muhtemelen ilk ce­zalar konusunda deneyim sahibi olacak.
 
4G HAZIRLIKLARI TAMAM
Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı 4G ihalesinin bu yılın başında düzenlenip yılsonunda kullanıma açılacağını belirt­ti. Bu durum, 4G cihaz kampanyalarının yılın 2'inci yarısında arta­cağını gösteriyor. 4G'nin mobil internet trafiğinde artışa sebep ola­cağı düşünülse de asıl büyük artışın fiber altyapıda olacağı da bir gerçek. Bu yüzden fiber altyapı konusunda yatırımlar hız kaza­nacak.
 
YERLİ AKILLI TELEFONLAR
Önce akıllı telefonun yerlisi konusunda anlaşalım. Yönetim merkezi Türkiye'de olan, marka ve servis yatırımları Türki­ye'den yönetilen her markayı yerli olarak tanımlamak zorundayız.
Artık üretim yerine göre "yerli ürün" deme lüksü sona erdi. Apple, Samsung, LG, Motorola gibi tüm dünya devi mobil cihaz üreticilerinin tümü ölçek yakalamak için Çin'de üretim yapıyor. Ancak üretimi Çin'de yapması, o markanın ülkesinde vergi ödemesine engel değil.
 
ZİNCİR MAĞAZALAR SIKINTILI
Yüzde 3.1 daralan tüketici pazarında donanım satışları tek­noloji perakendecilerini sıkıntıya sokabilir. Bu daralma yılın ilk yansında daha çok hissedilecek, ikinci yarıda daralmanın etki­leri azalsa da taksitli satışların Telekom bayilerine kaymış olması, mağaza ve çalışan sayısında perakendecilerin tedbir almasına neden olacak.
Elektronik cihazlara uygulanacak anti damping vergisi ise mağa­zaların krizini biraz daha artırabilir. Yani yılın ilk yarısında kapanan mağazalar ikinci yarıda yeniden farklı yerlerde açılabilir. Elektronik cihazlar için tasarlanan anti damping vergisindeki düzenlemeler be­lirleyici olacak. Oran yüzde 10'dan yukarı çıktıkça mağazaların önündeki duvar yükselecek.
 
VERİ MADENCİLİĞİ UZMANI
Online ortama taşınan müşteriler, şirketlerin online ortamdaki yatırımlarını artırı­yor. Veri merkezi yatırımları, aynı za­manda verilerin dilinden anlayan yazılım ve uzmanlara olan ihtiyacı artıracak. Müşteriler internetteki davranışlarını analiz edecek çalışanlara reklam, pa­zarlama, yazılım şirketleri ihtiyaç duyacak. Her departman, özel ya da kamu kuramları olmak üzere herkes, müşteri ve vatandaş talebini tanımlamak için veri analizleri yapmak zorun­da kalacak.
 
AKILLI ŞEHİR YATIRIMLARI
Artan şehirleşme oranları, toplu taşıma uygulamaları ve trafiğin belediyelerin akıllı şehir yatırımlarında artışa neden olma­sı bekleniyor. Şirketler büyük ölçekli yatırımlarına ara verseler de devlet kurumlan ve belediyelerin bütçe kısıntılarına gitmesi pek mümkün değil. Şehirlerin yönetilebilirliği açısından bazı yatırımlar acil önlem almayı gerektiriyor. Burada Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'un önemli projeleri var.
 
NEREDEYSEN ORAYA SERVİS
Mobil cihaz satışlarının doygunluk noktasına gelmesine rağmen yeni projeler ortaya çıkabiliyor. Özellikle konum tabanlı servisler yaygınlaşacak. Marketler, AVM'ler müşterilere fırsatları anında du­yuracak konum tabanlı servisleri mobil cihazlar üzerinden sunacak.
Ancak bu konuda izinli hizmet olması önemli. Bu konuda uzmanlaşmış şirket ve girişimcilerin sayısı artacak. Bu çalışmalar yılın ikinci yansım da bekleme­yecek.
 
MAKİNELER BİRBİRİYLE KONUŞACAK
SİM kart sayısının artışı artık sadece insanlara değil, makinelere de bağlı. Uzaktan ölçüm projele­ri, elektrik, gaz ve su dağıtım şebekelerinde örnek projelerin başlaması bekleniyor. BTK verilerine göre 2014 yılı üçüncü çeyreği itibariyle M2M abone sayısı 2.4 milyon civarında. Bu ra­kamın 2015 yılında 5 milyonu aşması sürpriz ol­mayacak. Ölçümleme konusunda işler algılayıcı (sensör) maliyetlerinin düşmesiyle artmaya de­vam edecek. Akıllı dinamik trafik ışıkları trafi­ğin sıkışmasına, akıllı tabelalar yönlendirme sorun­larına çözüm olacak.
 
UYGULAMA DİLİ ÖĞRENİN
2015 yılında bazı alanlarda daralma olsa bile tam tersine mobil uygulamalar konusunda ihtiyaç giderek artıyor. Üstelik küçük yaş­larda başlayan uygulama geliştiricilik yeteneklerini desteklemek şart. Google Android, Apple iOS, Windows ve HTML platformun­da geliştirme yapacak uzmanların sayısı sürekli artıyor. Her sektör­de pek çok girişimci, kullanıcıların ilgisini çekecek uygulama peşin­de koşuyor. Türkiye'de artan akıllı telefon ve internet kullanımı, in­dirilen uygulama sayısının da katlanarak artmasını sağlıyor.
Timur Sırt / Para