Girişimcilik ekosisteminin iki önemli kurumu olan ODTÜ Teknokent Yönetim A.Ş. ve Rhea Portföy, girişimcilere destek sağlayacak önemli bir işbirliğine imza attı. Taraflar arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre, çekirdek ve başlangıç aşamasında olup kaynak ihtiyacı bulunan girişim şirketlerine ve projelere finansal destek sağlamak üzere Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) kurulacak.
 
Birden fazla GSYF’nin kurulmasına imkan veren protokole göre, kurulacak fonun 80 - 100 milyon liralık bir büyüklüğe sahip olması öngörülüyor. SPK’nın 2 Ocak 2014 tarihli tebliğiyle kurulmasının önü açılan, vergi teşvikleri başta olmak üzere nitelikli yatırımcılara pek çok yatırım avantajı sağlayan GSYF’ler, özel sektör yatırımlarına da yeni bir pencere açıyor. Vergi teşviklerinden faydalanmak isteyen yatırımcıların vergi beyannamesini vermeden, nisan ayı sonuna kadar bu yönde karar almış olmaları gerekiyor.
 
Vergi avantajından yararlanmak için acele edilmeli
 
GSYF modeliyle devletin sunduğu vergi avantajlarından yararlanarak yatırım yapmak isteyen yatırımcıları zaman darlığı konusunda uyaran Rhea Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Onur Takmak, “Kurumsal ve nitelikli bireysel yatırımcılar, 2013 yılı vergi matrahının yüzde 10’una kadar olan bir meblağı GSYF yatırımına yönlendireceğini beyan edip, vergisini fon süresi sonuna kadar ötelemek suretiyle bu fona yatırım yapabilecekler. Vergilerini fon ömrü sonunda geri öderlerken öteledikleri vergide herhangi bir artış olmayacak. Dolayısıyla nisan ayındaki vergi beyanına kadar bu doğrultuda karar almış olmaları gerekiyor. Biz de Rhea Portföy olarak, bu yönde eğilimi olan ve fonumuza katılmak isteyen yatırımcılardan nisan ayı sonuna kadar ilgi mektuplarını toplayacağız. Şirketlerde karar verici durumda olan üst yöneticilere, vergi avantajından faydalanabilmeleri için konuyu acilen gündemlerine almalarını öneriyoruz” dedi.