Denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin, 12’incisini yayınladığı ‘Telekomünikasyon Raporu’na  (Inside Telecommunications) göre giyilebilir cihaz kullanıcılarının sayısı önümüzdeki 5 yılda yaklaşık 8 kat artacak. Buna göre, dünya çapında 2013 yılında 22 milyona ulaşan giyilebilir cihaz kullanıcı sayısı 2018 yılında 177 milyona yükselecek. Raporda, önümüzdeki dönemde aralarında sağlık ve fitness aktiviteleri için kullanılanların da bulunduğu farklı fonksiyonlara sahip ürünlerin, şu anda akıllı saatler ve gözlüklerin ön planda olduğu giyilebilir cihaz pazarının büyümesinde lokomotif etkisi yaratacağı ifade ediliyor.
 
Spor ve moda markaları ile işbirlikleri yaşanacak
 
Uzun vadede farklı fonksiyonların tek bir üründe toplanacağını belirten EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Emre Beşli, “Gelecek yıllarda piyasanın önde gelen üreticileri ürün portföylerini yeniden değerlendirecekler. Mevcut akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir cihazlar fiyat ve fonksiyonellik bakımından bir dönüşüm yaşayacak. Samsung, Sony, Apple, HTC gibi tüketici elektroniği devlerinin bu alanda oldukça iddialı ürünlerle pazardan pay almaya çalışması bu dönüşüme örnek olarak gösterilebilir. Bunların yanı sıra, sektördeki üreticiler arasında işbirlikleri yaşanacağını ve ilerleyen dönemde spor ve moda markaları ile ortaklık kurularak işbirliği boyutunun sektör dışına taşacağını öngörüyoruz” dedi.
 
Mobil ödemede penetrasyon düşük, potansiyel büyük
 
EY’nin Telekomünikasyon Raporu’nun diğer bir bölümünü ise mobil ödeme sistemlerinde yaşanan gelişmeler oluşturuyor. Söz konusu alanda güncel verilerin oldukça umut verici olduğunun bildirildiği rapora göre, mobil ödeme gerçekleştiren kullanıcı sayısı, 2013 yılı sonu itibariyle bir önceki yıla oranla dünya çapında yüzde 22’lik artışla 245,2 milyon kişiye ulaştı. Ancak söz konusu büyümeye rağmen mobil ödeme sistemlerini kullanan kişi sayısı global anlamda mobil telefon kullanıcılarının sadece yüzde 7’sini temsil ediyor. Bu da cihaz bazlı ödemelerin hala emekleme sürecinde olduğunu ve büyük bir potansiyeli barındırdığı anlamına geliyor.
 
Mobil operatörler bankalarla işbirliğine gidiyor
 
Pazardaki potansiyelden yaralanmak için özellikle gelişmiş ülkelerdeki operatörler mobil ödeme sistemleri üzerine daha önce hiç yapmadıkları kadar işbirliği gerçekleştiriyor. Mobil operatörler ayrıca bankalarla ulusal ortaklıklar da oluşturuyorlar. Raporda, Belgacom ve BNP Parisbas Fortis ile Telefonica ve Caxia Bank’ın mobil ticaret alanında gerçekleştirdikleri ortaklıklara örnek gösteriliyor.