Kuvvetli kozmik ışınların esrarengiz kökenlerini anlamaya çalışan gökbilimciler, uzayda dolaşan ve sürekli Dünya'ya yağan enerji yüklü parçacıklardan oluşan yeni bir kozmik ışın keşfetti. Bilim dünyasını heyecanlandıran keşifin Samanyolu Galaksisi'nin ötesinden Dünya'ya geldiği, son derece nadir, ultra yüksek enerjili bir parçacık olduğu tespit edildi.

Enerjisi son derece yüksek

Hakemli bilimsel dergi Science'ta yayımlanan ve keşfin detaylandırıldığı makalede çıplak gözle görülemeyen bu atom altı parçacığın enerjisinin, son derece yüksek olduğu vurgulandı. Araştırma ekibine göre bu parçacık, şimdiye kadar gözlemlenen en enerjik kozmik ışın olan ve 1991'de tespit edilen "Aman Tanrım" (Oh-My-God) adlı parçacığa rakip oluyor. Halihazırda bilim insanları bu yeni parçacığı en yüksek enerjili ikinci ışın diye niteliyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, düşük enerjili kozmik ışınlar Güneş'ten yayılabiliyor. Ancak yüksek enerjili olanlara çok nadiren rastlanıyor. Bu parçacıkların diğer galaksilerden ve galaksi dışı kaynaklardan Dünya'nın yer aldığı noktaya kadar "seyahat ettikleri" düşünülüyor.

ABD'deki Utah Üniversitesi'nde araştırma profesörü ve makalenin ortak yazarı John Matthews, "Elinizi uzatırsanız, her saniye avucunuzun içinden bir kozmik ışın geçer. Ancak bunlar gerçekten düşük enerjili şeylerdir" dedi.

Çok yüksek enerjili kozmik ışınlara gelirsek… Bunlar ancak yüzyılda bir, kilometrekare başına bir tane düşecek şekilde gözlemlenebilir. Hiçbir zaman elinizin içinden geçmez.

Yıllar süren araştırmalara rağmen bu yüksek enerjili parçacıkların kökenleri halen kesinleştirilemedi.

Yine de gökbilimciler, bunların kara delikler, gama ışını patlamaları ve aktif galaktik çekirdekler gibi evrendeki en enerjik nesne ve olaylarla bağlantılı olduğuna inanıyor.

Öte yandan, şimdiye kadar keşfedilen en enerjik parçacıklar, bu türden kaotik gök cisimlerinin olmadığı uzay boşluklarından gelmiş gibi görünüyor. Bu da konuyla ilgili soru işaretlerini güçlendiriyor.

Matthews, "Bunların gökyüzünde nereden geldiklerini görebilmemiz gerekiyor" diye ekledi:

Fakat kaynağına kadar takip ediyorsunuz ve onları üretecek kadar yüksek enerjiye sahip hiçbir şey göremiyorsunuz. İşin gizemi de bu.

 

2023'te gökyüzü kozmik bir olaya sahne olacak!

 

Bilim dünyası şaşkın! Kozmik canavar keşfedildi

 

Galaksileri birbirine bağlayan kozmik ağın ilk fotoğrafı

 

Samanyolu'nun kökeni için süper hızlı haritalandırma cihazı

 

Samanyolu'nun 100 katı büyüklüğünde galaksi keşfedildi

 

Samanyolu'nda ilk kez gezgin bir kara delik keşfedildi