Kovid-19 salgını mağaza kapatan işletmelerin çevrim içine yönelmesiyle e-ticaret patlamasını tetikledi. Ancak Google, diğer teknoloji devleriyle kıyaslandığında bu yönelimden yeterince faydalanamıyor.

Google'ın reklam gelirlerinin ikinci çeyrekte yüzde 8 düşmesiyle birlikte ana şirket Alphabet Inc.'in toplam geliri ilk kez geriledi. Şirketin en büyük dijital reklam rakibi Facebook Inc.'in satışları yüzde 11 arttı. Amazon.com Inc. ise gelirini yüzde 40 artırmayı başardı.

Bu rakamlar Google'ın çevrim içi arama konusundaki üstünlüğünü anlamlı bir e-ticaret kazancına dönüştürmede zorluk çektiğini gösteriyor. Google'ın hisseleri Cuma günü yüzde 3 düştü. Amazon yüzde 4 yükseldi ve Facebook yüzde 8 tırmandı.

Google'ın dünyanın en büyük arama motoruna sahip olmasına karşın ABD'li tüketicilerin bir şeyler satın almak için Amazon'a bakıyor olması daha yüksek bir ihtimal. Facebook'un Instagram uygulaması ciddi bir şekilde çevrim içi alışverişe yoğunlaşmış durumda ve Facebook'un kendisi yakın zamanda büyük bir e-ticaret girişimini açıkladı.

Google'ın reklam faaliyetleriyse seyahat sektörü ve geleneksel perakendecilerin pandemi sırasındaki durumundan dolayı olumsuz etkilendi. İnternet deviyse bu durumun farkında. CEO Sundar Pichai Perşembe günkü analist toplantısında şirketin e-ticaret girişimlerinden tekrar tekrar bahsetti.