TBMM’nin bir vatandaşın ihbarını Maliye Bakanlığı’na iletmesiyle, İstanbul Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı tarafından yürütülen vergi kaçakçılığı incelemesi, ciddi bulgular elde edilmesi halinde soruşturmaya dönüştürülecek. Türkiye’de Google, Facebook, Twitter gibi internet şirketlerinin kazandıkları reklam gelirlerinin vergisinin tam olarak ödenip ödenmediği konusu da sık sık tartışma yaratıyor. 
TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran V.G. isimli bir vatandaş, internet portalı üzerinden web sitesi ile çevrimiçi rezervasyon yapan yurtdışı merkezli şirketlerin her rezervasyon için ortalama yüzde 20 ila yüzde 25 arası komisyon aldığını, otel rezervasyonlarının ortalama yüzde 75’inin bu portallar üzerinden gerçekleştiğini öne sürdü. İnternetteki “booking.com, expedia.com, HRS.com, laterooms.com, venere.com, orbitz.com” gibi portalların birçoğunun Türkiye’de ofisleri olmasına rağmen elde ettikleri gelirler nedeniyle Türkiye’ye vergi ödemediğini belirten V.G, bu paraların Deuctsche Bank gibi yabancı bankalar aracılığıyla yurtdışına gönderildiğini öne sürdü.
Soruşturma açılabilir
V.G bir otelin, internet üzerinden rezervasyonlar için bu tür şirketlere ayda ortalama 20 bin lira komisyon ödediğini savundu. V.G, sadece İstanbul Sultanahmet bölgesinde 700’den fazla otel olduğunu belirterek ülke menfaatleri için bu firmalardan vergi alınması gerektiğini kaydetti.
Dilekçe Komisyonu vergi kaçakçılığı iddiasını zaman kaybetmeksizin Maliye Bakanlığı’na gönderdi. Maliye Bakanlığı ise Dilekçe Komisyonu’na bir yazı göndererek, vergi kaçağının tespiti amacıyla, İstanbul Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı’na iddiaları araştırma görevi verildiğini ve inceleme sonucuna göre soruşturmaların yapılacağını kaydetti.
Emniyet’ten kalış bilgisi istenebilir
Maliye Bakanlığı araştırma kapsamında turizm sektörüne ilişkin istatistiki verileri analiz ederek Türkiye’deki internet portalı üzerinden web sitesi ile çevrimiçi yapılan otel rezervasyonlarının ekonomi ve vergi sistemi içindeki yerini ve yurtdışından Türkiye’de bulunan otellere yapılan rezervasyonların mevzuat açısından durumunu değerlendirecek.
Bakanlık internet aracılığıyla rezervasyon yapılmasına aracılık yapan yurtdışı merkezli şirket ile oteller arasında yapılan sözleşmelerin yükümlülüklerini, rezervasyon bedellerini ve alınan komisyonların beyan edilip edilmediğini inceleyecek.
Bakanlık, gerektiğinde Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlıklarından otellere ait konaklama bilgilerini de isteyecek.