Firma, iki gün önce İngiltere’de, vergi dairesinin başlattığı soruşturmanın ardından 185 milyon dolar vergi ödemeyi kabul etmişti. İnternet devi, bu kez de İtalyan hükümetine 150 milyon euro (163 milyon dolar) vergi vermek zorunda kalacak. Bu tutar da şirketin ülkedeki 1 milyar euro’luk gelirinin yüzde 15’ine denk geliyor.

Google, İngiltere’de de son on yıl için 130 milyon euro’luk soruşturmaya tabi tutulmuştu. İngitere şirket için daha büyük bir pazar. Bu tutar ülkedeki gelirinin yüzde 3’üne denk geliyor. Google’ın İngiltere’de on yılda 6 milyar sterlin kar ettiği tahmin ediliyor. Rakamlar kesin olmamakla beraber İtalyan medyasında çıkan haberlere göre, Google İtalya’nın bir yıllık geliri 530 milyon dolar.

Fransa da sırada

Google’ın İtalyan hükümeti ile anlaşması ise Milan savcılığıyle bir yıl süren görüşmeler sonrasında geldi. Fransa ise Google’dan geçmişe dönük vergiler için 500 milyon euro istiyor. Firmanın İngiltere ve İtalya’da ödeyeceği vergilerin diğer ülkelere de örnek teşkil etmesi bekleniyor. Ancak Google’ın İtalya ve Fransa’daki geliri, İngiltere’den düşük. Bu nedenle İtalya’da alınacak olan 163 milyon dolarlık vergi başarı olarak görülüyor. Diğer ülkelerin de vergi talebini artırabileceği belirtiliyor. Google, Türkiye’de de vergi konusunda sorunlar yaşamıştı. 2011 yılında hükümet tarafından 71 milyon TL vergi cezası kesilmişti. Firma bu cezayı yapılandırarak sonunda vergi mükellefi olmuştu. Şirket, 35 milyon liraya düşen borcu 18 taksitte ödemişti.