Teknoloji devi Google iş dünyasında yalnızca bir arama motoru ya da dünyanın en büyük şirketlerinden biri olarak tanınmıyor. Google aynı zamanda yetenekli kişileri işe alarak onları piyasadaki en üst düzey çalışanlar haline getirmesi ile meşhur. “Googleplex” olarak adlandırılan şirket binasındaki koşullar ise her çalışanın hayallerini süsleyecek cinsten... Google çalışanları teknoloji harikası otobüsleri ile işlerine gidiyor, tesis içinde bedava kuaför, bisiklet, araba, yemek, hatta bira ve şarap şansı elde ediyor.



Fortune dergisine göre de Google dünyada çalışılabilecek en iyi şirket. Google’ın işe alım sürecinin de bir o kadar “efsanevi” olduğu biliniyor. Google’ın insan kaynakları müdürü Laszlo Bock, bir adaydan ne istediklerini açıkladı. New York Times gazetesine konuşan Bock’a göre, şu 5 soruya cevap vermeniz gerekiyor.
 
1- IQ’nuz 130’dan yüksek mi?
Olabilecek en kötü cevap ‘evet’. Bock özellikle “entelektüel alçak gönüllülük” arıyor ve bunun insanların öğrenemeyeceği bir meziyet olduğunu söylüyor. Bock “hayatı boyunca akıllı” olan kişilerin “temel dayandırma hatasına düştüklerini” belirtiyor. Bu da “Eğer iyi bir şey olduysa bu benim bir deha olduğum içindir, kötü bir şey olursa ise başka biri aptal olduğu içindir” şeklinde düşünmek olarak açıklanıyor. IQ testlerine girmek ve sonuçları hatırlamak da kendi kendini abartma ve özgüven eksikliğinin kombinasyonu olarak görülüyor.
 
2- Akşam ne yiyelim?
Asla “Fark etmez”, “Zor değilimdir, gerçekten”, “Sen ne istersin” gibi cümleler kurmayın. Google “kendini gösteren liderlik” arıyor, gerektiğinde yetkiyi ele almayı isteyen kişiler istiyor. 
 
3- En son okuduğun beş makaleyi neden seçtin?
“Bilmiyorum” bir cevap değil. Bock’un ilk kriteri “öğrenme yeteneği” olarak adlandırdığı “farklı bilgi parçalarını bir araya getirme” yetisi.
 
4- Yetersiz ve tembel misiniz?
Eğer öyleyse bu mükemmel. Bock, şirketin projelerini sahiplenen ancak sadece hangi konuda faydalılarsa onunla uğraşan kişileri işe alıyor. Firma, sonucunda başarıya ulaşılamayacak bir işe gönüllü bile olmamanın en iyisi olduğunu savunuyor.
 
5- Bir şeyi sürekli çok iyi yapma gibi bir siciliniz var mı?
Öyleyse bu bir felaket. Bock’a göre, “Uzman olan bir kişi ‘Bunu daha önce 100 kez gördüm, şöyle yapacaksın’ der. Akıllı bir çaylak da sorunu çözecektir, bazen hata yapsa da bu geliştireceği yeni yöntemler için iyi bir bedeldir.