Google hazırladığı doodle ile andığı Amerikalı bilgisayar bilimcisi Grace Murray Hopper’ın bugün 107'inci Doğum günü.

Grace Hopper kimdir?

Tümamiral Grace Murray Hopper (9 Aralık 1906 - 1 Ocak 1992) Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve ABD donanmasında rütbeli askerdi. Harvard Mark I olarak bilinen bilgisayarın ilk programcılarındandı.
New York’ta doğan Hopper, Yale Üniversitesi’nde Matematik ve Fizik okudu. 1934 yılında Yale Üniversitesi'nde Matematik dalında doktora yaptı. 1941 yılında profesör oldu.
Grace Murray Hopper henüz 7 yaşındayken nasıl çalıştığını anlamak için çalar saatini parçalara ayırmış ve incelemişti. Annesi ne yaptığını anlayana kadar 7 saati paramparça etmeyi başarmıştı. Bu merakı ileride Hopper'ı en ünlü kadın mucitler listesinde üst sıralara taşıyacaktı.

İkinci dünya savaşı ve donanmadaki yeri

1943 yılında Vassar'daki öğretmenlik görevini bırakıp gönüllü olarak ABD donanmasına katıldı. Denizcilik okulunda eğitim gördü. Buradan mezun olup Harvard'ta hesaplama projelerinde teğmen olarak göreve başladı. Howard H. Aiken'in başkanlığındaki Mark I programlama dili ekibinde çalıştı. Hopper ve Aiken Mark I,II,II hakkında birlikte makale yayınladılar. Hopper 38 yaşında düzenli orduya geçmek istedi fakat yaşından dolayı bu kabul edilmedi. 1949 yılına kadar Harvard Computation laboratuarlarında çalıştı.