Giresun'da elektronik eşya tamircisi Ünal Altın, sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle işleri sürekli aksayınca iş yerine güneş enerjisinden elektrik üreten sistem kurdu.
Kent merkezinde bir iş hanında elektronik eşya tamiratı ile geçimini sağlayan Ünal Altın, ilde sık yaşanan elektrik kesintisinin işlerini aksattığını, bu nedenle güneş enerjisine yönelmeye karar verdiğini belirtti.
Güneş enerjisinden elektrik üreten sistem kurduğunu ve güneşli havalarda üretilen elektrikle iş yerindeki alet ile eşyaların rahatlıkla çalıştığını anlatan Altın, şöyle konuştu:
"Sistemde çatıda kurulu güneş panellerinden gelen voltaj, regülatör aracılığıyla aküye depolanıyor ve sonra da invertör vasıtasıyla elektrik üretilmiş oluyor. Bu elektrik enerjisi iş yerlerinde, evlerde, dağ evlerinde, elektriği olmayan yerlerde, yaylalarda kullanılabilir. Elektrik üretimi sistemin büyüklüğüne göre değişiyor. Sistemin ürettiği elektrikle ısıtıcılar hariç buzdolabından televizyona, lambaya kadar her şey çalıştırılabilir. Sistemin maliyeti bin 700 ile 15 bin lira arasında değişiyor."

ELEKTRİK FATURALARI YARIYA İNDİ
Altın, sistemi kurduktan sonra elektrik faturasının yarıya düştüğünü belirterek, "Fatura şimdi yüzde 40-50 arasında daha az yansıyor, bu durumu görünce aynı sistemi evime de kurdum. İmkanı olan herkes bu sistemi kullansın. Elektrik kesildiğinde sizin elektriğiniz kesilmiyor, elektrikli cihazlarınız kesintiden zarar görmüyor" dedi.
Hava şartlarının elektrik üretimine yansıdığını ifade eden Altın, "Yağışlı havalarda verim düşüyor. Bulutlu havalarda elektrik üretiminde verim yüzde 5'e düşüyor, güneşli havalarda ise yüzde 90-95 verim alıyoruz. O zaman da depoladığımız enerjiyi akülerden kullanıyoruz" diye konuştu.