Uluslararası hacker çeteleri, dünyada iki-üç aydır Türkiye'de ise son iki haftadır özellikle üç tip internet sitesine saldırıyor. E-ticaret sitelerinin başı çektiği saldırılarda ikinci sırada finans kurumları üçüncü sırada ise servis sağlayıcı teknoloji firmaları var. Bilgi Güvenliği Akademisi Genel Müdürü Huzeyfe Önal, saldırıların ABD ve Rusya kaynaklı olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Önal, şu bilgileri verdi: "Özellikle 24 saat online olan ve işlem yapılması zorunlu sitelere saldırılar oluyor. Eskiden ayda yılda bir saldırı olurdu. Artık günde 5-6 tane oluyor. Bir gün önce e-mail atıyorlar ve 20 bitcoin (yaklaşık 20 bin lira) sanal fidye istiyorlar. Birinci sırada teknoloji ürünleri satan e-ticaret siteleri gibi yerler, daha sonra foreks siteleri ve bankalar geliyor. Bundan sonraki aşamada medya kuruluşlarına saldırıların olmasını bekliyoruz." 

MALİYET 300 BİN DOLAR 

Şirketlerin korkulu rüyası haline gelen fidye yazılımlarla kurumların milyonlarca dolar zarara uğratılabileceğini söyleyen Önal, "Genellikle iki ya da üç gün siteyi ele geçirebiliyorlar. 1 günlük maliyet 300 bin dolar. Saldırı bir kez başarılı olursa kafaya takmışlarsa o siteyi internetten tamamen silebilirler. Geri almak için milyonlarca dolarlık yatırım lazım. Medyaya giderseniz saat başına belli bir miktarda bitcoin yatırmak zorundasınız" dedi. 

ZOMBİ BİLGİSAYAR 

Tehdit edip saldırılmayan örneklerin bulunduğunu da sözlerine ekleyen Önal, ancak tehdidin gerçek olduğunu kanıtlamak için e-posta içeriğinde tespit ettikleri şirket server IP adreslerini ileterek 15 dakika süreyle bu saldırının başlatıldığını belirtti. Saldırılarda kullanılan zombi bilgisayarları yöneten topluluklar BotNet ağı olarak tabir ediliyor. Önal, "Gönderdikleri e-posta içeriklerinde şaka yapmadıklarını belirterek, saldırının 1 Tbps/saniye hızında gerçekleşeceğini vurguluyorlar" diye konuştu.