SERAP SÜRMELİ – TEKNOLOJİGUNDEM.COM/ÖZEL

Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde, düşünce kuruluşu GelecekHane tarafından düzenlenen konferansta “Finans 2.0 Dijital İşlemler ve Ötesi” ele alındı. Dijital finans dünyası ile ilgili merak edilen birçok soruya yanıt aranan etkinlikte, SAP’tan George Asgari, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Ali Çöplü, Odeabank’tan Grup Müdürü Asil Okan, Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Dilek Duman, ING Bank’tan Görkem Köseoğlu, Özyeğin Üniversitesi’nden İhsan Elgin ve Atölye İstanbul kurucu ortağı Kerem Alper konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılış konuşmasını ise GelecekHane’nin kurucusu Fütürist Halil Aksu yaptı. Kurum temsilcilerinin inovasyon çalışmalarını paylaştığı ilgi çekici konferansın sonunda, yarınlar için teknoloji imkanlarını araştıran, bu araştırmaları ekonomiye, politikaya ve topluma mal etmek için uğraş veren Gelecekhane Düşünce Kuruluşu’nun kurucusu Fütürist Halil Aksu’yu soru yağmuruna tuttuk. Aksu’ya finans dünyasındaki teknolojiyi, inovasyonu, sektörü ve hedeflerini sorduk.
 
Teknolojigundem.com-Gelecekhane nasıl kuruldu?
Halil Aksu: Gelecekhane geleceği dert edinen bir kurum. Geleceği dert edinmek benim çok sevdiğim bir kavram. Geleceği öngörmenin en güzel yöntemi, geleceğe şekil vermek aslında. O yüzden bizim bunu elimize almamız lazım. Başkası bizim adımıza değil, geleceğimizi kendimizin şekillendirmemiz lazım.  Artık 21. yüzyılda pek çok imkanımız var ve sesimizi duyurabiliyoruz.

-Neden Gelecekhane?
Halil Aksu: Hane kelimesini çok seviyorum ve  ‘Hane’ aslında bizim vizyonumuz. Bir mekan oluşturmak istiyoruz ve onun içinde geleceği yaşatmak istiyoruz. Geleceği teşhir temek, tartışmak istiyoruz. Şu an muhtelif yerlerle görüşüyoruz ve İstanbul’da böyle bir mekan tesis edeceğiz.

-Adınızı nasıl duyuruyorsunuz?
Halil Aksu: Özel sektörle, devlet büyükleriyle, kamuoyuyla bir araya geliyoruz. Bunun faydalı bir şey olacağını ikna etmeye çalışıyoruz. Özel sektörde daha hızlı ilerliyoruz. Küçük küçük gelecekhaneleri kurumların içinde kurmaya başlamak üzereyiz.

-Hangi konulara odaklanıyorsunuz?
Halil Aksu: Ben genelde danışmanlık ve araştırma yapıyorum. Gelecek öngörüleri hazırlıyorum. Belki gelecekhanenin değer teklifi, yani müşterilerine sunduğu hizmet ya da katma değer geleceği öngörerek o geleceğe doğru giden yollarda, ‘strateji ne olabilir, nasıl inovasyon yapılabilir, nasıl dönüşülebilir?’ başlıklı bu üç konuya odaklanıyoruz.

-Teknoloji bu işin hangi ayağını oluşturuyor?
Halil Aksu: Teknoloji dendiğinde akla ilk gelen tabi ki bilişim teknolojileri. Ama zaten teknoloji hayatın her yerinde; tekerin icadı da o dönemde bir teknoloji, ateşin icadı da bir teknoloji. Bugünlerde teknoloji,  yeni iş modellerinin türemesini sağlıyor. Mesela kağıdın, kitabın dijitalleştirilmesini yaşıyoruz. Ben dijitalleştirme kavramını seviyorum ve inanıyorum. Dijitalleştirme insanları yaklaştırabilir. Ama olumsuz boyutları da var. Ben pozitivist bir insanım. Bunun için çok basit bir açıklamam var; biz çok eskiden kesici aletler icat ettik ama, bugün 7 milyar insanız gezegende Çoğumuz kesici aletleri doğru amaçlar için kullanıyoruz. Yani er ya da geç teknolojiyi doğru amaçlarla, insanların hayrına ve insanların gelişmesi için kullanmayı öğreniyoruz zaman içerisinde.

-En çok danışmanlık yaptığınız sektör veya kurumlar hangileri?
 Halil Aksu: Açıkçası en çok insanlar inovasyon için geliyor. Trendleri takip ediyoruz, hangi alanlara yatırım yapılır, ne tarz yeni ürünler, hizmetler ve yeni iş modelleri çıkar bunları izliyoruz. Bu dönemlerde de yeni iş modeli üzerinde çok çalışıyoruz. Çünkü Türk insanı çok kreatif ve yeni ürünleri icat etmekte hiç zorlanmıyor. Ama Kayserililerin dışında, çok tüccar zihniyeti gelişmiş değil. Yeni icat ettiği şeylerin nasıl para kazanacağı ile ilgili biraz darboğaz yaşıyor. O yüzden ‘bu iş nasıl fiyatlandırılır, bu iş nasıl yapılır, nasıl satılır?’, bunun için ilginç inovasyonlar yapıyoruz. Yoğun olarak finans, perakende ve telekom sektörlerine odaklanmış olarak çalışıyoruz.

-Bu tür organizasyonlarınız devamlı olacak mı?
Halil Aksu: Evet,  5 Haziran’da Turkcell’in ev sahipliğinde Dijital 2.0 Konferansımız olacak. 25 Eylül’de Yönetim 2.0 diye bir etkinlik yapacağız. Şu anki arzumuz Sirkeci Gar’ında yapmak. Oranın tarihi bir bekleme salonu var ve orada etkinlik yapılabiliyor. 20 Kasım’da da Ticaret 2.0 (perakende, e-ticaret ve benzeri) geleceğini konuşacağız. Bu organizasyonlar 2015’de de devam edecek.

-2.0 anlamı nedir?
Halil Aksu:  Bir sonraki kuşak. Yeni kuşak anlamında kullanıyoruz. Daha güzel bir isim bulamadık ama biz 2.0’ı metafor olarak kullanıyoruz. Bir sonraki adım, bir sonraki versiyon şeklinde…Bizi merak edenler, www.gelecekhane.com ‘dan ulaşabilir…